Famous crimes in Turku - Turku, Finland
Posted by: Groundspeak Premium Member Smurffaaja
N 60° 27.198 E 022° 16.174
34V E 569839 N 6702569
Quick Description: Kuuluisien rikoksien jalanjäljillä Turussa. In the footsteps of famous crimes in Turku.
Location: Finland
Date Posted: 6/28/2021 12:37:44 PM
Waymark Code: WM14FDZ
Published By: Groundspeak Premium Member YoSam.
Views: 19

Long Description:
[FIN] Tervetuloa kiertämään Turkua muutaman kuuluisan rikostarinan mukaisesti. Varsinaisia pysähdyspaikkoja on viisi, mutta koko reitin varrella on ainakin 27 muutakin Waymarkkia. Tämän kierroksen kulkemiseen jalan menee noin tunti. Aloituskohdan ja lopetuskohdan välillä ei ole kuin hieman yli kilometrin matka.


Mini-Hinta tavaratalon tuhopoltto WM14BY4 (visit link)
N 60° 27.192 E 022° 16.169´

Vuonna 1983 paikalle oli juuri avattu uusi tavaratalo, kun tuhopolttaja päätti laittaa wc-paperipaalin palamaan. Palo levisi ja paikka täyttyi savusta. Vaikka savua oli huomattavasti, ei kaikki ihmiset ottaneet tilannetta vakavissaan. Kaksi sattumoisin paikalla ollutta palomiestä saivat sitten ihmisiä evakoitua, eikä tässä tapahtunut ihmisvahinkoja. Palo levisi koko rakennukseen ja polisilla oli vaikeuksia pitää uteliaita ihmisiä pois palopaikalta. Tuhopolttaja saatiin kyllä kiinni, mutta tämä tulipalo tuli hyvinkin kuuluisaksi.

Samasta paikasta näkyy myös vuokrattavia polkupyöriä: WM14FWD (visit link)
Jatka matkaa tämän jälkeen jyrkkää mäkeä ylös ja sen oikeaa puolta. Vähän koilliseen. Matkan varrella on Turun vanhin antikvariaatti ja toki sekin on waymark: WH14FHQ (visit link)
Ja kun jatkaa samaa Brahenkatua vielä hetken tulee torin kulmauksessa vastaan kahvila: WM14FN5 (visit link)
Torin keskellä näkyy kahvilan kohdalta valkoinen kuutio joka on Iglu: WM132PJ (visit link)
Samalta torin läheisyydestä löytyy muutama muukin, mutta käy ne toiste. Kulje nyt Brahenkadun ja Maariankadun risteyksessä vasemmalle kohti länttä. Saavut Maariankadun ja Kauppiaskadun risteykseen. Voit löytää sen alueelta seuraavat waymarkit: WM14K8A (visit link) WM13DHA (visit link) M13K4F (visit link) WM13K4B (visit link) WM13DH7 (visit link) WM1361H (visit link) WM14FXZ (visit link)
Jatka ja kohta saavut tien päähä. Siinä näkyy pyöreäkulmaisessa talossa kello: WM14EGF (visit link)
Jatka tästä matkaasi ylös mäkeä Aurakatua seuraavaan vasemmalle kääntyvään risteykseen ja jatka sitä eteenpäin korttelin verran. Tulet Puutarhakadun ja Puolalankadun risteykseen. Näet siinä lännessä koulurakennuksen joka on seuraava pysähdyspaikka!


Suomen ensimmäinen koulusurma WM14BMH (visit link)
N 60° 27.160 E 022° 15.658

Murha Puolalanmäen koulussa oli lajissaan ensimmäinen koulusurma Suomessa. Vuonna 1981 lukion oppilas hakkasi lapiolla opettajansa kuoliaaksi koulun käytävällä. Surmaaja oli odottanut tilaisuuttaan ja kertonut aikeistaan muille oppilaille. Hänen tekemä surma aiheutti keskustelua yhteiskunnassa vallitsevasta kovasta arvomaailmasta. Taideaineiden, liikunnan ja käden töiden osuutta toivottiin lisättävän opetussuunnitelmaan.

Samalta paikalta näet myös waymarkit: WM14C8J (visit link) WM13C6Y (visit link)
Jatkamme Puutarhakatua pidemmän matkan verran kohti satamaa ja koillista. Saavut sitten kahden korttelin kulkemisen jälkeen kohtaan jossa on taas soitinliike: WM14F8Y (visit link)
Puutarhakadun ja Ursininkadun kulmassa on kookas vanha kerrostalo. Sen liikkeessä tapahtui aikoinaan myös murha. Se on seuraava pysähdyspaikkamme.


Murha muotiliikkeessä WM14BM8
(visit link)
N 60° 27.014 E 022° 15.264

Muotiliike Marien omistaja oli 69-vuotias ja hän asui omistamansa pienen muotiliikkeen takahuoneessa. Itsenäisyyspäivän aattona vuonna 1957 murhaaja oli aluperin suunnitellut ryöstää liikkeen, mutta tilanne oli ilmeisesti mennyt tukalaksi ja raaka murha oli tapahtunut. Poliisi lupasi palkkiota vihjeistä ja näin päästiinkin surmaajan kannoille. Murha oli tapahtunut kivellä lyöden ja näin verta oli joutunut paljonkin surmaajan vaatteisiin jotka oli löydetty, vieläpä laatikossa jossa oli liikkeen nimi.

Matka jatkuu. Kulje Ursininkatua kohti Aurajokea, eli suuntaan etelä, luostarin kohdalle: WM134EY (visit link)
Tästä vielä eteenpäin samaa korttelia ja seuraavat kaksi waymarkkia tulee matkalla: WM134E6 (visit link) WM134HW (visit link)
Käänny Ursininkadun ja Yliopistonkadun kulmauksesta vasemmalle ja kulje kolmen korttelin verran. Näet pienen piha-alueen jossa on mm suihkulähde. Tämä on sinun neljäs pysähdys.


Valde Hirvikannan murha WM14BKY
(visit link)
N 60° 27.023 E 022° 15.625

Outoja murhia on Turussa ollut enemmänkin. Tämän murhan syytä ei ole pystytty selvittämään. Murhaaja tappoi itsensä. Valde Hirvikanta oli tunnettu kansanedustaja sekä hovioikeuden presidentti. Hän asui nk Kasinonkulmaksi nykyään kutsutussa jo puretussa talossaan. Vuonna 1911 lokakuun 3.pvä murhaaja oli tappanut Valde Hirvikannan hänen kotiovellaan. Hän kuoli vammoihinsa välittömästi ja jostain syystä itse murhaaja oli joutunut asunnon kuistille ja tappanut siellä itsensä aseellaan. Poliittisena murhana tätä tapausta pidettiin aikoinaan. Hautajaisiin osallistui tuhansia ihmisiä sillä Hirvikanta oli kuuluisa ihminen.

Samalla alueella on runsaasti waymarkkeja: WM146YJ (visit link) WM14EEX (visit link) WM14C8E (visit link) WM1436C (visit link)
Kulje Yliopistonkatua vielä hieman eteenpäin seuraavaan risteykseen joka vie oikealle. Näet puiden lomasta takanasi kirkon tornin ja kellon: WM141EP (visit link)
Kierros alkaa lähestyä loppuaan. Olet kääntynyt Kristiinankadulle ja jatkat sitä eteenpäin alas kohti Aurajokea. Ensimmäisen korttelin jälkeen näet vasemmalla vanhan koulurakennuksen joka on nykyään panimo, ja parit waymarkit: WM132ZJ (visit link) WM132V9 (visit link) Kulje vielä yksi kortteli ja olet Kristiinakadun ja Linnankadun kulmassa. Näet oikealla edessä vanhan arvokkaan pankkirakennuksen. Siinä on viimeinen ja viides pysähdyskohta!


Suomen Pankin ryöstö WM135GN
(visit link)
N 60° 26.905 E 022° 15.918

Suomen ehkä kuuluisin pankkiryöstö tapahtui täällä vuonna 2007. Rahankuljetusliikkeen auto ryöstettiin Suomen Pankin sisäpihalla. Kommandopipoiset ryöstäjät onnistuivat pakenemaan paikalta suuren saaliin kanssa. 1.4 miljoonaa euroa. Poliisi ei pakenijoita saanut kiinni, mutta sama kopla yritti vielä samana vuonna toista rahankuljetusauton ryöstöä. Tällä kertaa he jäivät kiinni poliisin saatua etukäteen vihjeen ryöstöstä.
Samassa rakennuksessa on myös nämä waymarkit: WM14EF3 (visit link) WM14C79 (visit link)

Kierros on ohitse. Mukaan mahtui niin murhia, tuhopoltto ja ryöstö. Kaupunkina Turku ei ole erityisen väkivaltainen. Sen historiassa on vain tapahtunut kaikenlaista rikollisuuttakin. Voit lukea näistä tarkemmin mainiosta kirjasta Rauno Lehtinen - Murhia ja hirmutekoja Turussa.

Jos haluat palata lähtöpisteelle, kulje tästä Linnankatua kohti itää aina vanhan pääkirjaston kohdalle ja siitä vasemmalle Brahenkadulle. Tälläkin matkalla on monenlaisia waymarkkeja vaikka kuinka paljon. Toivottavasti pidit kierroksesta![EN] Welcome to tour Turku according to a few famous crime stories. There are five actual stops, but there are at least 27 other Waymarks along the entire route. It takes about an hour to walk this round. There is only a little over a kilometer between the start point and the end point.


Mini-Hinta department store arson WM14BY4 (visit link)
N 60° 27.192 E 022° 16.169

In 1983, a new department store had just opened on Turku when the arsonist decided to put the toilet paper bale on fire. At the same time, the department store could hold up to 500 people. The fire spread and the place was filled with smoke. Although there was considerable smoke, not all people took the situation seriously. The two firefighters who happened to be present then helped people to be evacuated, and no injuries occurred. The fire spread throughout the building and police had difficulty keeping curious people out of the fire scene. The arsonist was caught, but this fire became very famous.

Look for some bicycles: WM14FWD (visit link)
But we continue our journey up this steep hill and to its right. The direction of the air is slightly northeast. Along the way there is the oldest antique book shop in Turku and of course there is also a waymark: WH14FHQ (visit link) And when you continue on the same Brahenkatu for another moment there will be a cafe at the corner of the square: WM14FN5 (visit link) In the middle of the square you can see a white cube next to the cafe, which is an Iglu: WM132PJ (visit link)
There are a few other destinations in the vicinity of the same square, but this time they will not go around them. Now turn left at the intersection of Brahenkatu and Maariankatu to the west. You will soon reach the intersection of Maariankatu and Kauppiaskatu. You can find the following waymarks in its area:
WM14K8A (visit link) WM13DHA (visit link) WM13K4F (visit link) WM13K4B (visit link) WM13DH7 (visit link) WM1361H (visit link) From here, as you walk a little further on Mariankatu, you will see the music store: WM14FXZ (visit link) Shortly after this you arrive at the end of the road and it shows in the round-angled house with the clock: WM14EGF (visit link) From here, continue up the hill to the left turn next to Aurakatu and continue for one block. You will come to the intersection of Puutarhakatu and Puolalankatu. In that west you will see the school building which is the next stop!


Finland's first murder at school WM14BMH (visit link)
N 60° 27.160 E 022° 15.658

The Murder of Finland at Puolalanmäki School was the first school murder of its kind in Finland. In 1981, a high school student shoveled his teacher to death in the school hallway with a shovel. The killer had waited for his opportunity and told his intentions to the other students.

You can also see waymarks from the same place: WM14C8J (visit link) WM13C6Y (visit link)

We continue the Puutarhakatu Street for a longer distance towards the harbor and the northeast. About 500 meters. Then, after two blocks, you arrive at the point where there is a store selling musical instruments : WM14F8Y (visit link)
At the corner of Puutarhakatu and Ursininkatu is a large old apartment building. There was once a murder in its corner shop. It is our next stop.


Murder in a fashion store WM14BM8
(visit link)
N 60° 27.014 E 022° 15.264

Fashion store Marie owner was 69 years old lady and she lived in the back room of a small fashion store. On the eve of Independence Day in 1957, the murderer had originally planned to rob the store, but the situation had apparently gone awry and a brutal murder had taken place. The police promised a reward for the clues and this led to the killer's track. The murder had happened with a stone and thus a lot of blood had gotten into the killer's clothes that had been found, even in a box with the name of the shop.
The journey continues. Walk towards Ursininkatu towards the Aura River, in a south direction. You will come to the monastery: WM134EY (visit link) Continue little bit further on same block and there is more waymarks: WM134E6 (visit link) WM134HW (visit link)
Turn left at the corner of Ursininkatu and Yliopistonkatu and walk two blocks. At the third block, you will see a small courtyard area with a fountain. This is your fourth stop.


Murder of Valde Hirvikanta WM14BKY (visit link)
N 60° 27.023 E 022° 15.625

There have been more strange murders in Turku. The cause of this murder has not been determined. The murderer killed himself. Valde Hirvikanta was a well-known Member of Parliament and President of the Court of Appeal. Actual residential house has nowadays been demolished. In 3rd of October 1911, the assassin had killed Valde Hirvikanta at his front door. He died of his injuries immediately and for some reason the murderer himself had trapped on the porch of the apartment and killed himself there with his weapon. This case was once considered a political assassination. Thousands of people attended the funeral as Hirvikanta was a very famous person.

On same area are waymarks: WM146YJ (visit link) WM14EEX (visit link) WM14C8E (visit link) WM1436C (visit link)
Continue on Yliopistonkatu a little further to the next junction that takes you to the right. You can see the church tower and the clock behind you: WM141EP (visit link)
The tour begins to draw to a close. You have turned onto Kristiinankatu and continue on down to the Aura River. After the first block, you will see on the left the old school building which is now a brewery. Two more waymarks: WM132ZJ (visit link) WM132V9 (visit link)
Walk another block and you are on the corner of Kristiinakatu and Linnankatu. On the right front you will see an old historical bank building. So this is the last of five stops!


Heist of Bank of Finland WM135GN
(visit link)
N 60° 26.905 E 022° 15.918

Perhaps the most famous bank robbery in Finland took place here in 2007. The car of a money transport company was robbed in the courtyard of the Bank of Finland. Commando-hooded robbers managed to escape the scene with a large amount of cash. EUR 1.4 million. Police did not catch the fugitives, but the same gang attempted another robbery of a money truck in the same year. This time, they were caught after the police received a hint of a robbery in advance.
On same building you will find also these waymarks: WM14EF3 (visit link) WM14C79 (visit link)


The tour is over. There was cases for murder, arson and robbery. As a city, Turku is not particularly violent. There has just been all sorts of crime in its history.

If you want to return to the starting point, head east towards Linnankatu to the old main library and then left to Brahenkatu. Even on this trip, there are a wide variety of waymarks. I hope you enjoyed the tour!
Recommended Time for this WayTour: From: 7:00 AM To: 10:00 PM

Stop Coordinates:
N 60° 27.160 E 022° 15.658
N 60° 27.014 E 022° 15.264
N 60° 27.023 E 022° 15.625
N 60° 26.905 E 022° 15.918


Starting Address for this WayTour:
Yliopistonkatu 14
Turku, Finland
20100


Number of Stops: 5

Website of stops: Not listed

Stop Website: Not listed

Visit Instructions:
You must include an original photo showing one of the stops along the tour route.
Search for...
Geocaching.com Google Map
Google Maps
MapQuest
Bing Maps
Nearest Waymarks
Nearest Waymark Tours (WayTours)
Nearest Geocaches
Nearest Benchmarks
Create a scavenger hunt using this waymark as the center point
Recent Visits/Logs:
Date Logged Log User Rating  
zeepia visited Famous crimes in Turku - Turku, Finland 8/7/2021 zeepia visited it