Buková hora Transmitter - Czech Republic
Buková hora Transmitter
Location: Ústecký kraj, Czechia

Buková hora TV Tower (Czech: Vysílac Buková hora) is the tallest free-standing transmission tower in Czech Republic (some chimneys and some guyed masts in Czech Republic are taller). It is a 223 metres tall concrete tower situated on Buková hora in North Bohemia and is the facility of the transmitter North Bohemia.

Buková hora TV Tower, which is not accessible for tourists, was built in 1967. Previous TV tower, which was built there between 1960 and 1962, had to be demolished few years later, because of fire inside that. It was originally 181.5 metres tall.

Source and more information: (visit link)

=========================================================

Vysílac Buková hora se nachází od roku 1975 (stavba soucasné veže zahájena 1972) na stejnojmenném kopci o nadmorské výšce 683 m v katastru mesta Vernerice nad údolím Labe mezi Ústím nad Labem a Decínem. Výška stavby je 223 m. Je jedním z nejvyšších ceských vysílacu a je nejvyšší betonovou stavbou v Cesku. Vež není prístupná verejnosti. V puvodním projektu byla plánována v horním patre prstence (11. patro) vyhlídková restaurace. Dokoncení stavby ale probíhalo v období normalizace, kdy nebyl zájem na zprístupnení veže, a tak zustal tento prostor prázdný.

Puvodní vysílac, postavený na tomto míste v letech 1960 až 1962, který meril 181,5 m. Stavbu tvoril ocelový tubus a provázely ji od pocátku problémy se stabilitou. Vež byla požárem vzniklým v prosinci 1965 pri svarování dodatecných výztuh poškozena natolik, že musela být v zárí 1966 odstrelena. K odstrelu veže stacilo pouhých 7,5 kg trhaviny.

V soucasné dobe zde vysílá DVB T o výkonu 100 kW.
Spotreba el. energie: 318 kW/h