Marian column - Starý Plzenec, Czech Republic
Baroque Marian Column with statues of St. Joseph, St. Wenceslaus, St. Barbara and St. Anna
Location: Plzeňský kraj, Czechia

Barokní mariánský sloup se sochami sv. Josefa, Václava, Barbory a Anny, na podstavci doplneném mestským znakem z roku 1857. Je postavena na míste barokní kašny. Pískovec. Na 3 stupních o ctvercovém pudorysu mohutný trojdílný podstavec, nesoucí sloup. Dolní cást podstavce nejširší, hmotná, bez clenení, jen s rímsou. Strední cást o menším pudoryse, k vlastnímu bloku na nárožích pripojeny hranolové pilírky s diamantovým rezem ve výplních sten. Ukonceny jsou stejne jako strední cást podstavce obíhající profilovanou rímsou, respektive krycí deskou. Pilírky tvorí podstavce stojícím sochám, diagonálne pootoceným, sv.Josefu, sv. Anne, sv. Barbore a sv. Václavovi. Mezi sochami horní, subtilní cást podstavce, rovnež hranolová, se silne presahující krycí deskou. Na celní strane kartuše s erbem (po výšce pulený štít, vlevo polovina dvouhlavého orla, vpravo vpred krácející lev), kolem erbu nápis PILSNAE SIGILLVM OPPIDI ANTIQUAE. Kolem kartuše v rozích steny soklu rozloženy císlice letopoctu 1721. Sloup s patkou a ionizující hlavicí hladký, s entasí, na nem na zemekouli prišlapující hlavu hada s jablkem v tlame, stojí v kontrapostu socha Immaculaty. Postava mírne esovite prohnutá, hlava se svatozárí a hvezdickami, pootocena k levému rameni a vzhlíží k nebesum, ruce sepjaty spíše pred pravým ramenem. Bohate rasená drapérie, svrchní roucho povlává pri levém boku.
Style: Baroque

Type of building (structure): Marian or Holy Trinity column