St. Francis Xavier // sv. František Xaverský - Polní Voderady, Czech Republic
33U E 507268 N 5537930
The statue of St. Francis Xavier, Spain, Basque Country Cofounder of the Society of Jesus with St. Ignatius of Loyola. The patron saint of India and Japan
Location: Středočeský kraj, Czechia

The general attributes of sculpture of St. Francis Xavier: crucifix; preacher carrying a flaming heart; bell; globe; vessel; young bearded Jesuit in the company of Saint Ignatius Loyola; young bearded Jesuit with a torch, flame, cross and lily

Source and more information: (visit link)

=========================================================

Barokní pískovcová socha z let 1736-39 (na zadní strane soklu je uveden letopocet 1749) s nezretelnými aliancními erby na prední strane soklu (zrejme Fr. Ignáce Bukovského z Hustíran a jeho manželky Vancurové z Rehnic). Hlava svetce je umístena druhotne, podle místní tradice sem byla prenesena v 70. letech 20. století a jedná se o hlavu certa ze sochy sv. Prokopa, zrejme ale muže být i betonová, což nelze bez detailního pruzkumu památky urcit. Socha sv. Františka Xaverského je pravdepodobne dílem stejného (neznámého) autora, jako socha sv. Prokopa na nedalekém vrchu Jarolímka.

Obecné atributy vyobrazení sv. Františka Xaverského: kríž, poutnická hul, krtí Indy, uzdravuje nemocné, srdce, plamen z prsou, drží tri kríže, cernoši, lilie, miska se svecenou vodou
Associated Religion(s): Roman-catholic

Statue Location: close to Polní Voderady village