Waterburcht van Millen, Millen, Riemst, Limburg, Belgium
31U E 680331 N 5629167
The castle ruin comprises two parallel opposite buildings, the east of which is provided with a round tower.
Location: Limburg, Belgium

NL

De Waterburcht was het centrum van de heerlijkheid Millen of Milina, die een leen was van het Graafschap Loon. Ze werd voor het eerst vermeld in 1143. De oudst bekende heer was Walter van Millen (Walterus de Milne), die seneschalk was van Lodewijk II van Loon. Achtereenvolgens was de heerlijkheid eigendom van de families de Melin, Proest (1369), van Guygoven (1456), van Berloz (1479), van Houthem (1531), de Fléron (1625) en d’Hemricourt (1741).

Het kasteel werd voor het eerst vermeld in 1365. Het bestond toen uit een veel oudere donjon die reeds tot een vierkante waterburcht was uitgebouwd met een poorttoren en twee zijtorens. In de loop van de 16e eeuw werd de burcht verbouwd door Arnold de Fléron verbouwd tot een comfortabele edelmanswoning, aangezien ze geen militaire betekenis meer had. Vanaf de 18e eeuw werd het kasteel niet meer permanent bewoond en raakte het in verval. In 1811 werd het gekocht door baron de Blisia, waarna een groot deel ervan gesloopt werd, waaronder de donjon en de rechtertoren. Slechts de oost- en westvleugel bleven bestaan en deze fungeerden sindsdien als boerderij.

In 1972 werden de overblijfselen van het kasteel aangekocht door de gemeente en gerestaureerd. De 14e-eeuwse linkertoren uit mergelsteen heeft een gotisch gewelf. Ze maakt deel uit van de oostvleugel, waarvan de ouderdom mogelijk tot de 12e eeuw teruggaat.

FR

Le Waterburcht était le centre de la gloire de Millen of Milina, qui était un prêt de la Graafschap Loon. Il a d'abord mentionné en 1143. Le plus ancien homme était Walter Millen (Walterus Milne), qui était sénéchal de Louis II de Loon. Par la suite, la gloire appartenait aux familles Melin, Proest (1369), de Guygoven (1456), de Berloz (1479) Houthem (1531), le Fléron (1625) et d'Hemricourt (1741).

Le château a été mentionné en 1365. Il se composait d'un donjon beaucoup plus ancienne, qui était déjà un carré château entouré de douves construit avec une tour de la porte et deux tours latérales. Au cours du 16ème siècle, le château fut reconstruit par Arnold de Fléron transformé en une maison noble confortable, puisqu'elle avait aucune signification militaire. A partir du 18ème siècle, le château n'est plus habité de manière permanente et il est tombé en ruine. En 1811, il fut acheté par le baron de Blisia, après quoi une grande partie fut démolie, y compris le donjon et la tour droite. Seules l'aile est et l'aile ouest sont restées et elles ont servi de ferme depuis.

En 1972, les vestiges du château ont été achetés par la municipalité et restaurés. La tour gauche du 14ème siècle de Marlstone a une voûte gothique. Il fait partie de l'aile est, dont l'âge pourrait bien remonter au 12ème siècle.

EN

The Waterburcht was the center of the glory Millen of Milina, which was a loan from the Graafschap Loon. It was mentioned for the first time in 1143. The oldest known lord was Walter van Millen (Walterus de Milne), who was seneschalk of Louis II van Loon. Successively the property belonged to the families Melin, Proest (1369), Guygoven (1456), Berloz (1479), Houthem (1531), Fléron (1625) and d'Hemricourt (1741).

The castle was first mentioned in 1365. It consisted of a much older donjon that had already been built into a square water castle with a gate tower and two side towers. In the course of the 16th century, the castle was converted by Arnold de Fléron into a comfortable nobleman's house, since it no longer had any military significance. From the 18th century, the castle was no longer permanently inhabited and it fell into disrepair. In 1811 it was bought by Baron de Blisia, after which a large part of it was demolished, including the donjon and the right tower. Only the East and West Wing remained, and these have served as a farm ever since.

In 1972, the remains of the castle were purchased by the municipality and restored. The 14th-century left tower from marlstone has a Gothic vault. It is part of the east wing, whose age may well go back to the 12th century.
Adresse/Adres/Adresses/Address:
Kattestraat