Sint Martinus Kerk, Berg, Tongeren, Limburg, Belgium
31U E 675716 N 5629478
St. Martin's Church in Berg, a part of the Belgian town of Tongeren, is a Romanesque church dedicated to Martinus van Tours. The church is on a church hill
Location: Limburg, Belgium

NL

De kerk heeft een merkwaardige, zeer hoge ligging. Van de romaanse kerk uit eind 11de, begin 12de eeuw resten de middenbeuk, de onderbouw van het transept, het romaans portaal in de noordelijke zijbeuk en mogelijk de silex-onderbouw van de toren; de oostzijde van het transept behield het profiel van de oorspronkelijke romaanse zijbeuk, waarin telkens een spaarveld met dubbele rondboog voorkomt; hetzelfde motief is terug te vinden in de noordgevel van de noordelijke transeptarm.

Toren uit de 13de eeuw (?), in 1792 verhoogd met baksteen en voorzien van de getoogde galmgaten. In de 15de eeuw wordt het romaans koor vervangen door het huidige, gotische koor. Tussen 1561 en 1569 wordt het transept verhoogd op de muren van de romaanse zijbeuken, en aan elke zijde van een puntgevel voorzien. In 1792 worden de zijbeuken verhoogd, zodat de romaanse bovenlichten gedeeltelijk verborgen worden.

Restauratie in 1870 onder leiding van L. Jaminé, waarbij de zijbeuken voorzien worden van rechthoekige, bakstenen vensters; de getoogde vensters in de zuidelijke zijbeuk dateren van na de Tweede Wereldoorlog. Bij deze restauratie wordt de kerk in neogotische stijl heringericht. Tweede restauratie vanaf 1902 onder leiding van M. Christiaens; uit deze periode dateert de neogotische beschildering van het pleisterwerk, die in 1951 verwijderd wordt. Laatste restauratiecampagne van 1984-1989 onder leiding van E. Martens, die vooral het bouwfysisch herstel beoogde; de aangepaste vensters der zijbeuken worden door rondboogvensters vervangen; inwendig worden de romaanse gedeelten van silex gekaleid.

De plattegrond beschrijft een driebeukig schip van vier traveeën met niet uitspringend transept van een travee, een koor met vijfzijdige sluiting en een voorstaande westtoren met aanleunende sacristie ten zuiden.

FR

L'église a un emplacement remarquable et très élevé. De l'église romane de la fin du 11ème au début du 12ème siècle, la nef centrale, la sous-structure du transept, le portail roman dans le bas-côté nord et éventuellement le toit en silex de la tour; le côté est du transept conservait le profil de l'aile romane d'origine, dans laquelle il y a toujours un champ de sauvetage avec un arc en plein cintre; le même motif peut être trouvé dans la façade nord du bras du transept nord.

Tour du 13ème siècle (?), Élevée en 1792 avec des briques et équipée de failles en arche. Au 15ème siècle, le choeur romain est remplacé par le choeur gothique actuel. Entre 1561 et 1569, le transept est élevé sur les murs des bas-côtés romans et muni d'un pignon de chaque côté. En 1792, les bas-côtés sont surélevés, de sorte que les lucarnes romanes sont partiellement cachées.

Restauration en 1870 sous la direction de L. Jaminé, dans laquelle les bas-côtés sont pourvus de fenêtres rectangulaires en briques; les fenêtres cintrées du bas-côté méridional datent d’après la seconde guerre mondiale. Lors de cette restauration, l'église est redécorée dans un style néo-gothique. Deuxième restauration de 1902 sous la direction de M. Christiaens; de cette époque, la peinture néo-gothique du plâtre, qui a été enlevée en 1951, date. Dernière campagne de restauration de 1984-1989 sous la direction d'E. Martens, principalement axée sur la récupération physique des bâtiments; les fenêtres adaptées des allées sont remplacées par des fenêtres à arc de cercle; à l'intérieur, les portions romanes de silex sont kaléidés.

Le plan décrit une nef à trois nefs de quatre baies avec un transept non saillant d'une baie, un choeur à cinq pans et une tour ouest proéminente avec une sacristie sacrificielle au sud.

EN

The church has a remarkable, very high location. From the Romanesque church from the end of the 11th, the beginning of the 12th century, the central nave, the substructure of the transept, the Romanesque portal in the northern side aisle and possibly the flint roof of the tower; the east side of the transept retained the profile of the original Romanesque aisle, in which there is always a saving field with double round arch; the same motif can be found in the north facade of the northern transept arm.

Tower from the 13th century (?), Raised in 1792 with brick and equipped with the arched ridge holes. In the 15th century the Roman choir is replaced by the current gothic choir. Between 1561 and 1569, the transept is raised on the walls of the Romanesque aisles, and provided with a gable on each side. In 1792, the side aisles are raised, so that the Romanesque skylights are partially hidden.

Restoration in 1870 under the direction of L. Jaminé, in which the aisles are provided with rectangular, brick windows; the arched windows in the southern aisle date from after the Second World War. During this restoration, the church is redecorated in neo-Gothic style. Second restoration from 1902 under the direction of M. Christiaens; from this period the neo-Gothic painting of the plaster, which was removed in 1951, dates. Last restoration campaign from 1984-1989 under the direction of E. Martens, which mainly focused on the building-physical recovery; the adapted windows of the aisles are replaced by round arch windows; internally, the Romanesque portions of silex are kaleid.

The plan describes a three-aisled nave of four bays with a non-salient transept of a bay, a choir with a five-sided closure and a prominent west tower with a sacrificial sacristy to the south.
Adresse/Adres/Adresses/Address:
Godensteenstraat