Aero A.32 - Strakonice, Czech Republic
A place of Aero A.32 crash
Location: Jihočeský kraj, Czechia

The Aero A.32 was a biplane built in Czechoslovakia in the late 1920s for army co-operation duties including reconnaissance and tactical bombing. While the design took the Aero A.11 as its starting point (and was originally designated A.11J), the aircraft incorporated significant changes to make it suited for its new low-level role.

Like the A.11 before it, the A.32 provided Aero with an export customer in the Finnish Air Force, which purchased 16 aircraft in 1929 as the A.32IF and A.32GR (which spent most of their service lives as trainers). They were assigned numbers AEj-49 – AEj-64 and were used until 1944. At least one fuselage has survived, preserved at the Finnish Air Force Museum (in storage as of 2003).

A total of 116 of all variants were built.

Source and more information: (visit link)

About crash
CZ
Dne 13.brezna 1931 došlo ve Strakonicích k tragické havárii vojenského letounu Aero Ap-32.45 4.letky leteckého pluku 1. nesoucího cestný název "T.G.Masaryka". Posádka letounu cetar polní pilot letec Jindrich WEINSCHNER a pozovatel cetar aspirant František URBAN byla místními svedky pozorována, jak krouží nad mestem v nebezpecne malé výšce, takrka nad komíny místních továren. Po nekolika okruzích zamíril letoun od mesta smerem jihozápadním rovnobežne se silnicí kolem pozemku, který sloužil jako polní letište pri vojenských cviceních. Jakmile letoun opustil prostor nad mestskou zástavbou naskytla se pred letounem prekážka v podobe 15-18 metru vysoké lípy stojící na pokraji vyvýšeného terénu. Letoun zachytil dolním pravým krídlem a podvozkem o vetve lípy, které ulámal címž pravdepodobne letoun se nárazem natocil ponekud do prava dolu. Dle polohy místa trosek vzdáleného asi 116 kroku od lípy, na kterou narazil a výškového rozdílu asi 10 metru vyšetrovací komise usoudila, že letoun se se nárazem o lípu zbrzdil a ze smeru do prava, který letoun po nárazu dostal, byl pilotem stocen doleva pri ztráte výšky. Následne letoun zachytil letoun opetovne levou pulí krídla za stromy aleje podél silnice a nárazem byl stocen do prava. Prední cástí letou narazil na silný kmen vedlejšího napravo stojícího stromu, došlo k jeho deformaci, roztrhly se nádrže a tyto trosky dopadly z výšky 3 metru na zem, kde se vznaly. Zustaly ležet tesne u stromu témer kolmo k silnici. Letoun byl zcela zdeformován a znicen požárem. Posádka v letounu uhorela.

Aircraft Model: Aero A.32

Military or Civilian: Military