Repy Monastery by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
Repy Monastery // Klášter v Repích
Location: Hlavní město Praha, Czechia

In the old part of Repy village there is a massive monastery building, whose full name is the Monastery of the Congregation of the Merciful Sisters of St. Karel Boromejský. First, this order founded a functional hospital under Petrín Hill. Later on, from the financial loans and with the help of the patrons, they bought the Taicman Court in Repy village near Prague, and after it was demolished here on spacious parcels in the years 1859 - 1861 they was build a monastery building with an educational institution. The building was designed by architect Jan Ripota. The three-storey building had a square floor plan. A narrow decorative turret with a high pointed roof and eight semi-rounded windows grew up from the roof ridge. Part of the monastery was the Catholic Church of Sts. Families built on the corner of the monastery building.

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí - IV.'

=========================================================

Výraznou dominantou zástavby staré cásti Rep je dnes již opravený a novotou svítící klášter Kongregace Milosrdných sester sv. Karla Boromejského. Zkrácený název boromejky, používaný v bežném hovorovém ci písemném styku pro clenky tohoto ženského církevního rádu, je odvozen od jména jejich patrona. Tuto kongregaci založil v roce 1652 ve francouzském meste Nancy Emanuel Chauvenel. Hlavním posláním kongregace, která se postupne rozšírila do celé Evropy a podnikala cetné mise i v Africe a Americe, byla práce v oblasti zdravotnictví a sociálních služeb.

. Za pomoci dobrodincu, ale predevším financních pujcek, zakoupily 7. listopadu 1858 za 56 000 zlatých Taicmanuv dvur i se zde stojícím hostincem v obci Repy, tehdy ješte u Prahy. Tyto objekty byly strženy a tím získána prostorná stavební parcela, na které bylo pod vedením stavitele Ripoty 30. dubna 1859 zapocato se stavbou nové dvoupatrové budovy o ctvercovém pudorysu. Cástecne bylo použito i stavebního materiálu z bývalého Taicma- nova dvora. Štestím pro stavebníka i pro zamýšlený budoucí program bylo, že se na míste nalezl vydatný vodní pramen. Koncem cervence 1860 stavba natolik pokrocila, že jeden trakt velkého domu mohl být zarízen k obývání. Proto bylo 4. srpna téhož roku do nového domova privedeno z Buštehradu prvních 18 detí. O dva dny pozdeji byl objekt z poverení úradujícího pražského arcibiskupa Bedricha Schwarzenberka vysvecen vikárem P. Slavíckem z Neutonic. Jak uvádí separát, Výnatek z kroniky Milosrdných sester sv. Karla Boromejského, vytištený v roce 1996, z kterého cástecne cerpali i autori této state, bylo ten den velice pekné pocasí. Zcela dokoncen byl ústav pro nalezence, jehož soucástí byl i kostel sv. Rodiny, v srpnu roku 1861. Velká sláva se konala 24. srpna 1861, kdy byl na kostelní veži vztycen kríž.

Od roku 1990 zacala Kongregace Milosrdných sester sv. Karla Boro- mejského podnikat pokusy o to, aby se její clenky mohly opet do Rep vrátit Po velkém úsilí se to podarilo a areál byl dokonce generálne rekonstruován vcetne kostela sv. Rodiny. Cást financních prostredku poskytla prímo Kongregace, cást Ministerstvo práce a sociálních vecí a Ministerstvo vnitra. Cetné financní dary na dobrou vec daly ruzné instituce a jednotlivci. Došlo k obnovení tradice a to ve všech smerech. Dnes je v Repích opet klášter, ale také Ošetrovatelský ústav Domov svátého Karla Boromejského pro dlouhodobe nemocné starší obcany. V neposlední rade je v zadním traktu objektu ženská veznice. Jsou zde vezneny ženy za lehcí provinení a spolu s rádovými sestrami pracují v Domove.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 04/02/2017