Novy Svet by Václav Jansa - Prague, Czech Republic
Novy Svet by Václav Jansa
Location: Hlavní město Praha, Czechia

New World [CZ: Novy Svet] in Prague is charming place that has attracted many artists and romantic soles for more than three centuries can be found near Loreto and Prague Castle. The narrow street with small houses called the New World (Novy Svet) create a romantic atmosphere in any season of the year.

The houses were built there in the mid-14th century to provide accommodation for castle workers or those who wanted to be close to Prague Castle. Fire damaged the area twice, the last time was in 1541. Most of the small houses were rebuilt in the 17th century.

Even though the people there were not wealthy, they were fortunate enough to have a roof over their heads. They used to put house signs above the door to identify their houses, which you can still see there up till today.

=========================================================

Nový Svet, bývalé hradcanské predmestí vzniklé po polovine 14. století strategickým posunutím hradeb. Obydlován byl zrejme postupne, pravdepodobne v pozdejších staletích. Záber z rampy dnešní Keplerovy ulice, vlevo ulice Nový Svet, vpravo ulice Cernínská. Na obraze vlevo c.p. 191/IV - klasicistní novostavba Václava Dudy z let 1841-1844 s mladšími úpravami, postavená na míste bývalých hradcanských jatek. Naproti c.p. 92/IV U Zlatého slunce, stavení z prelomu 17. a 18. století, upravované v 19. století, odtud vpravo pri ulici Cernínské c.p. 96/IV, puvodne soucást vetšího celku spolecne s c.p. 88/IV a 90/IV, rozdelených v roce 1804, prední cást byla pristavena po roce 1850. V pozadí oblast Hradcan, zprava budovy kapucínského kláštera c.p. 99/IV, dále dominantní vojenská budova c.p. 214/IV z let 1895 -1896 a za ním klášter voršilek c.p. 72/IV s kostelem sv. Jana Nepomuckého od Kiliána Ignáce Dientzenhofera z roku 1720 a Pražský hrad s chrámem sv. Víta.

Artist: Václav Jansa

Date of Painting: 01/01/1897