Ornithological observatory - Srby, Czech Republic
Ornithological observatory - Srby

View: local to the adjacent wetland

You can see here a ducks, swans, herons, storks, goose and many other bird species.

Source and more information: (visit link)

=========================================================

Nižší drevená nekrytá ornitologická pozorovatelna byla postavena na posledním zastavení puvodní Drvotovy naucné stezky v prírodní rezervaci Malé záplavy u vesnicky Srby (obec Tuchlovice, okres Kladno). Jedná se o melký mokrad lemovaný porosty rákosí a vysokých ostric prohlášený v roce 1982 za prírodní rezervaci (23 hektaru). Jedná se soucasne o významnou ornitologickou lokalitu.
Drvotova naucná stezka (délka: 12km) prochází územím mezi vesnicemi Srby, Kamenné Žehrovice a Doksy, a zcásti vede po okraji Turynského rybníka. Návštevníky seznamuje s cennými prírodními lokalitami - prírodní park Povodí Kacáku, prírodní rezervace Záplavy a prírodní památka Kalspot - a s cinností cloveka v krajine (težba cerného uhlí a lámáním pískovce žehrováku u Kamenných Žehrovic). K jejímu vytycení došlo z iniciativy zamestnancu POLDI SONP Kladno, zástupcu CSOP a clenu Okresního aktivu státní ochrany prírody již v kvetnu 1982. Naucná stezka byla pojmenována po konzervátorovi státní ochrany prírody, nadšeném budovateli stezky a strážci rezervace Záplavy, Václavu Drvotovi, který v prubehu prací na stezce tragicky zemrel.
V roce 1995 byla stezka zrenovována a mírne upravena její trasa. Na jejím posledním 12. zastavení „Malé Záplavy“ byla postavena soucasná nízká železná ornitologická pozorovatelna (po obnove stezky v roce 2010 obecne prospešnou spolecností NSEV Kladno-Cabárna sem vede znacená odbocka stezky z osady Srby). Spatrit lze zde napríklad pocetná hejna kachen, labute, bahnáky, lysky, cejky, volavky, rákosníky, racky, cápy, husice a mnohé další ptací druhy.
Park Name: Nature Reserve Malé Záplavy

Handicap Accessible?: No