Pankrac Prison by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
Pankrac Prison // Veznice Pankrác
Location: Hlavní město Praha, Czechia

Pankrác Prison, officially Prague Pankrác Remand Prison (Vazební veznice Praha Pankrác in Czech), is a prison in Prague.

The prison was built in 1885–1889 in order to replace the obsolete St Wenceslas Prison. The site for the new prison was out of city limits, amidst fields above Nusle suburb, in the time of its construction. Nevertheless, the expanding Prague encompassed the prison within several decades. At the time of its opening, the prison was a fairly modern institution with hot air central heating; solitary confinement cells had hot water heating.
In 1926 the prison was also approved for conducting capital punishment (by hanging). Today, the Pankrác Prison serves as a house of detention for charged persons, and partly as a prison for sentenced persons.

Source and more information: (visit link) (visit link)

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí - VII.'

=========================================================

Veznice na Pankráci byla zrízena jako náhrada za zrušenou trestnici Svatováclavskou, která stávala v lokalite zvané Na Zderaze na Novém Meste pražském. O stavbe nové veznice se jednalo na schuzi pražské mestské rady již 20. února 1877.
Vícekrídlý objekt veznice, který byl od té doby nekolikrát prestavován, dostal cp. 998. Veznice byla na tehdejší dobu moderní stavbou. Mela centrální vytápení a ve svých pocátcích i plynové osvetlení. K dispozici bylo rozsáhlé sociální zázemí, vcetne koupelen, uceben, prednáškového sálu, knihovny, telocvicny a dvaceti dvou dílenských místností, urcených k zamestnání veznu. Soucástí areálu veznice bylo i šest vycházkových dvoru, rímskokatolický kostel, evangelická kaple a modlitebna pro verící izraelitského vyznání. Již od samého pocátku byla v objektu také vezenská nemocnice s lužkovou cástí s kapacitou dvaadvaceti pokoju pro nemocné vezne.

K veznici byla v letech 1929-1933 pristavena monumentální budova krajského trestního soudu cp. 1300 podle projektu architekta Bedricha Bendlmayera.

Celý objekt byl zabrán gestapem brzy po okupaci ceských zemí v roce 1939. Byli tady vezneni ceští vlastenci a vlastenky, z nichž vetšina byla zapojena do protinacistického odboje. Celkem tu bylo opraveno 1079 ceských vlastencu, z toho 155 žen. Po ukoncení 2. svetové války zde probíhaly soudy se zrádci ceského národa.

Pankrácká soudní budova a veznice zažily také takzvané stalinské procesy, kdy si celní predstavitelé komunistického režimu vyrizovali úcty mezi sebou. I tady padaly rozsudky smrti.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 10/24/2017