Bývalý kostel sv. Prokopa pod Petrínem by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
Bývalý kostel sv. Prokopa // Former church St Prokop
Location: Hlavní město Praha, Czechia

The foundation stone of the new church was laid on April 13, 1689. Consecrated the new church, which was re-consecrated in honor of St. Prokop, took place on 10 November 1693. This important act performed by the Prague archbishop John Friedrich von Wallenstein with the assistance of architect Giovanni Antonio temple Luraga. On this occasion were the main altar, placed the remains of two Christian martyrs, Vol. Angela St. Benigna. Festive Holy Mass officiated by then Auxiliary Bishop of Prague, Jan Hynek Dlouhoveský of Long Ves, in his time, a renowned composer of hymns.

=========================================================

Jeden z nenápadne se tvárících cinžovních domu v Prokopské ulici má velmi zajímavou historii. Podle legendy na jeho míste stával dum, jež vlastnili zbožní a bohatí manželé Sudislav a Dobromila. Roku 1213 se jim ve snu zjevil sv. Prokop a prikázal jim, aby svuj dum premenili v kostel. Manželé svetce uposlechli a svuj dum premenili v dum Boží. Nový kostel prý posvetil biskup Daniel za prítomnosti krále Premysla Otakara I. Toliko Hájkova kronika. Skutecností je že pri pruzkumu v roce 1964 byla v bývalé krypte kostela sv. Prokopa nalezena cást západní románské zdi, snad puvodního kostela a ve sklepích dnešního domu byly objeveny další fragmenty románského kvádríkového zdiva. Odborníci usuzují, že v této lokalite zde musely existovat alespon dva románské domy ci dvorce. Kostel sv. Prokopa zcela nepochybne prodelal gotickou prestavbu. Za husitských válek zcela vyhorel, poté byl opraven jen cástecne, takže spíše než kostel se nazýval kaplí. Až v roce 1609 byla provedena zásadní obnova a rekonstrukce kostela. Okolo neho byl také malý hrbitov. Ke zcela zásadní zmene došlo v roce 1689, kdy velkoprevor Ferdinand Ludvík Libštejnský z Kolowrat nechal kostel až na cást puvodní románské západní zdi, zborit. V letech 1689-93 byl vystaven na jeho míste nový kostel, který prišel na 5.000 zlatých. Freska nad hlavním oltárem 75 zl., hlavní oltár 350 zl., visutý medený kotlík na svecenou vodu 1 zl. a 15 kr., zvonek u sakristie 1 zl., menší zvonecek 36 kr., zavešení zvonu na vež 18 zl. Samotný stavební velkoprevor zde pak byl 10.10.1701 pohrben do krypty pod stupni hlavního oltáre, které se pak až do zrušení kostela ríkalo Kolowratská. Kostel mel pak ješte jednu kryptu pod zpeváckým kurem. Za Josefínských reforem byl kostel prodán v dražbe za 735 zlatých Anne hrabence z Kolowrat rozené z Ogilvy. Podmínkou bylo že jej prestaví na obytný dum což se také stalo. Na pamet bývalého kostela nechala v rámci prestaveb poblíž nove zrízeného domovního vchodu zrídit výklenek a v nem umístila kamennou sošku sv. Prokopa s certem na reteze. Dnes už je videt zretelne pri pohledu od Maltézského námestí z kostela jen polokruhový záver presbytáre, ponechaný ve stavební hmote dnešního domu

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 02/05/2017