Studánka Osova - Osova, Czech Republic
CS: studánka Osová // EN: Spring House of Natural Spring Osová
Location: Kraj Vysočina, Czechia

CS:
Studánka v Osové

Kolem roku 1860 vznikla studánka, kterou zbudovala hrabenka Haugwitcová z Osového na podekování zázracného uzdravení. Privezla sochu Panny Marie z Itálie.

Kolem roku 1880 byla postavena Boží muka u cesty, která v 50. letech zmizela. Tuto cestu pretíná vlaková trat, která se zacala stavet behem 2. svetové války jako trat z Brna do Prahy po ceském území. V roce 1953 byla zprovoznena. Z období stavby ješte v roce 1951 stála na mezi nad studánkou delnická bouda. Studánka byla znicena a zasypána. Bouda o pár mesícu pozdeji shorela.

Pramen casem zarostl, ale místní obyvatelé chodili pro vodu a znovu pramen vydolovali. Nyní je studánka obnovená, roku 2012 byla vycištená a opravená místními obyvateli. Cervená rula je z puvodní studánky.

Pred obnovou byla Boží muka nahnutá, nyní po terénních úpravách se postupne vrací na své místo.

Autorem nové sochy Panny Marie je sochar z Velké Bíteše, pan Lubomír Lacina.

EN:
Fountain in Axis

Around 1860 it was spring, he built the Countess of axial Haugwitcová thanks to miraculous healings. She brought a statue of the Virgin Mary from Italy.

Around 1880 it was built Calvary on the road, which in the 50s had disappeared. This road crosses the railway track, which was begun during WW2 as a route from Brno to Prague on Czech territory. In 1953 he was commissioned. From the period buildings still stood in 1951 on the above the spring shed workers. Fountain was destroyed and buried. Shed a few months later burned.

Spring time overgrown, but local residents pay for water and again dug spring. Now the fountain restored, the year 2012 was cleaned and repaired by local residents. Red gneiss is the original wells.

Before restoring the Calvary tipped, now, after landscaping is gradually returning to his seat.

The author of a new statue of the Virgin Mary is the sculptor of Velka Bites, Mr. Lubomir Lacina.