Lazansky Palace by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
Lazansky Palace by Karel Stolar
Location: Hlavní město Praha, Czechia

One of the most famous coffeehouse in Prague as well as the "AMU" (Academy of Musical Arts) found their place in the monumental building of the Lažanský Palace. The new building made by Ignác Ullmann between 1861 and 1863 stands in place of a former brick factory and it represents a unique example of the French Neo-Renaissance in Prague. In 1881, the ground floor of the building was modified to accommodate the needs of the Coffeehouse Slavia, which in the 20th century became one of the centres of the cultural and intellectual life in Prague. Among the regular guests we find Václav Havel, playwright, dissident and later first President of the Czech Republic.

=========================================================

Na míste paláce Lažanských a blíže k rece bývala již ve 14. století lázen Malovaná ci také Písaná. . V 16. století bylo, rekli bychom proti logice, prirceno Novomestským. Od nich dum Písaná lázen koupil v roce 1689 prevor rádu kri- žovníku s cervenou hvezdou Jirí Pospíchal. Stalo se tak se souhlasem velmistra rádu, pražského arcibiskupa Jana Bedricha hrabete z Valdštejna. Ve smyslu pusobení križovnického rádu byl na tomto míste zrízen nový špitál pro chudé a nemocné ženy.

Špitál byl v roce 1784 za panování císare Josefa II. zrušen. V letech 1839-1841, kdy byl na tomto míste budován retezový most a následne mohutná nábrežní zed, prodal rád križovníku stále ješte zde stojící dum mestu. Pri výstavbe mostu a nábreží byl vyrovnán terén do úrovne mostovky a vznikl mestský bulvár zhruba v té podobe, jak ho známe dnes.

Monumentální novorenesancní palác postavil pro Prokopa hrabete La- žanského pražský stavitel František Havel. Ctyrkrídlá trípatrová budova s dvema dvory se na nábreží primkla k pozdne klasicistnímu domu cp. 334 od architekta Františka Wolfa. Tento dum zde stál již dríve, v roce 1846. Hlavní portál Lažanského paláce je situován do nábrežního prucelí, nad ním je balkón na volutových krakorcích. Nad balkónovými dvermi je umístena

deska z bílého mramoru, ozdobená rámcem z ružového mramoru. Nápis, který tvorí reliéfní zlacená písmena, oznamuje: ,.V tomto dome žil a tvoril 1863-1869 Bedrich Smetana. Prodaná nevesta - Rolnická - Ceská písen - Dalibor." Deska je dílem Františka Kysely a byla odhalena v roce 1924 v rámci oslav 100. výrocí Smetanova narození. Nad portálem je ješte umístena kartuš s erbem hrabat Lažanských.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 12/30/2016