Hajnácka (hrad)
34U E 422404 N 5341069
Castle Hajnácka the ruins of the original Gothic castle, which was built in the 13th century. It located on the basalt cliff directly above the village Hajnácka.
Location: Banskobystrický kraj, Slovakia

"Hrad Hajnácka je zrúcanina pôvodného gotického hradu, ktorý bol postavený v 13. storocí. Nachádza sa na cadicovom brale priamo nad obcou Hajnácka.

Za mongolského vpádu do Uhorska (1241 – 1242) vybudovali tu bývajúci jobagióni Beckovského hradu opevnenie na kopci Darmskó. Pôvodne bol útocištným hradom. Neskôr, okolo polovice 15.storocia, hrad dobudovali. Napriek tomu ho 1545 Turci dobyli a mali ho v rukách jeden rok. Koncom 16.storocia a v prvej tretine 17. storocia hrad ako významný bod protitureckej obrannej línie znovu opevnili. Napriek tomu ho Turci 1645 znovu nakrátko obsadili, po ich odchode 1649 ho znovu opevnili. Podla správ z 18.storocia vieme, že už v 17. storocí ho obývali len scasti. V roku 1703 vyhorel a už ho neobnovili."

source: (visit link)