Bezdes Mountain / No Fear
33U E 480185 N 5598618
CS: Nejvyraznejsi hora v regionu s hradem na vrcholu. EN: The most important mountain in this region with a Bezdes castle.
Location: Liberecký kraj, Czechia

Hora v Ceské republice na východe Ralské pahorkatiny jihovýchodne od Doks. Hora dosahuje výšky 604 m.n.m. Je to neovulkanický kuželovitý suk z tretihorního trachytu, lakolit vypreparovaný z krídových hornin. V západním sousedství je Malý Bezdez, který dosahuje výšky 573 m n.m. a který je obdobné geologické stavby. Na Bezdezu je postavený rane gotický hrad budovaný v letech 1264–1278 (v roce 1279 zde veznena královna Kunhuta se synem Václavem). Je zde barokní opevnení (v letech 1628–1632), neogotická prestavba (od roku 1844). Je zde zachován palác, válcová Certova vež a rane gotická ochozová kaple. Hrad je národní kulturní památkou.

Altitude in Feet: 1981