Markthal Rotterdam, Netherlands
Oval, round, straight, inside or outside.... What shape is this? It has it all. Markthal!
Location: Zuid-Holland, Netherlands

NL:

In vrijwel alle landen om ons heen bestaan sinds jaar en dag overdekte voedingsmarkten. Rotterdam krijgt nu de eerste echte markthal van Nederland. Er ligt een voorstel van adviseur constructies DHV BV om de enorme boogconstructie met appartementen in tunnel gietbouw uit te voeren.

De Markthal wordt een spectaculair gebouw met een mix aan functies: markt, winkels, horeca, appartementen en parkeren. Het ontwerp is van architect Winy Maas van het Rotterdamse architectenbureau MVRDV. De hal bestaat uit een grote boog die op de begane grond circa 70 meter breed is en 117 meter lang (de maat van een voetbalveld). De beide kopse gevels van de hal worden gesloten met een glazen kabelnet gevel. De hoogte van de hal bedraagt circa 40 meter. In de boog zijn 228 appartementen opge nomen. In de eerste twee lagen komen winkels en horeca. Onder de hal ligt een vier lagen diepe parkeer garage met 1200 plaatsen en enkele winkels. De realisatie van de onder bouw met parkeergarage is eind 2009 begonnen. De bovenbouw wordt dit jaar aanbesteed en de oplevering is in 2014 gepland.

WAAROM EEN MARKTHAL?

Door nieuwe Europese regelgeving moest de verkoop van bijvoorbeeld vis, vlees en kaas in de buitenlucht aan steeds strengere eisen voldoen. Dit moment werd door Rotterdam aangegrepen om op 19 november 2009 een bijzonder ambitieus project te starten: de bouw van de meest unieke versmarkt ter wereld.

VERLEDEN EN TOEKOMST OP ÉÉN PLEK

Vlakbij de Rotte - de plek waar Rotterdam in het jaar 1270 werd gesticht - verrees steen voor steen de herkenbare boogvorm van de Markthal. Bij de voorbereiding van de bouw vond men allerlei middeleeuwse objecten; van vazen en gereedschap tot talloze kanonskogels. Objecten die je nog steeds kunt bekijken vanaf de roltrappen en in de parkeergarage van de Markthal.

HET GROOTSTE KUNSTWERK TER WERELD

De bijzondere vorm van het gebouw spreekt al tot de verbeelding, maar dat geldt ook zeker voor de binnenkant. Kunstenaar Arno Coenen creëerde het grootste kunstwerk ter wereld: de Horn of Plenty, de hoorn des overvloeds. Met haar oppervlakte van 11.000 m2 en heldere kleuren staat de creatie inmiddels ook wel bekend als 'de Sixtijnse kapel van Rotterdam'.

UK:

In almost all countries around us exist for years, indoor food markets. Rotterdam will now get the first real market Hall of Netherlands. There is a proposal by DHV BV to the enormous constructions seur advi arch construction with apartments in tunnel cast construction.

The market hall is a spectacular building with a mix of features: market, shops, restaurants, apartments and parking. It was designed by architect Winy Maas of the Rotterdam architecture firm MVRDV. The Hall consists of a large arch that on the ground floor is approximately 70 metres wide and 117 metres long (the size of a football field). The two end walls of the Hall are closed with a glass façade cable network. The height of the Hall is approximately 40 metres. In the arch are 228 apartments captured. In the first two layers are shops and restaurants. Under the Hall is a four layers deep garage with 1200 places and some shops. The realization of the under construction with parking garage is at the end of 2009 started. The superstructure is put out to tender this year and completion is planned by 2014.

WHY A MARKET HALL?

For example, by new European regulations had to the sale of fish, meat and cheese in the outdoor air to ever more stringent requirements. This time it was used by Rotterdam on november 19, 2009 an extremely ambitious project: the construction of the most unique fresh food market in the world.

PAST AND FUTURE IN ONE PLACE

Near the rotten-the place where Rotterdam was founded in the year 1270-rose brick by brick the distinctive arch shape of the market Hall. In the preparation of the construction it was found all kinds of medieval objects; by vases and tools to countless cannonballs. Objects that you still can view from the escalators and in the parking garage of the market Hall.

THE GREATEST WORK OF ART IN THE WORLD

The special shape of the building speaks to the imagination, but certainly to the inside. Artist Arno Coenen created the greatest work of art in the world: the Horn of Plenty, Horn of plenty. With its surface of 11,000 m2 and bright colours allows the creation now also known as the Sistine Chapel of Rotterdam '.
Building Address:
Dominee Jan Scharpstraat 298