Kostel svateho Gotharda - Modrice, Czech Republic
CS: Kostel svateho Gotharda // EN: Roman Catholic Church of St. Gothard
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
První písemná zpráva o Modricích pochází z roku 1141. Mestecko je v ní svázáno s výctem majetku brnenského kostela. Verohodnou existenci chrámu, který byl zasvecen benediktinskému mnichovi svatému Gothardu, však dokládá teprve historický údaj o knezi Vilémovi z roku 1222.

Chrámový okrsek je situován v centru obce, na temeni mírného návrší, snad v míste nebo poblíž stredovekého biskupského hradu. V nepravidelném pudorysu jej ohranicuje kamenná renesancní hradební zed se strílnami, která je prolomena dvema vstupy – drobnou barokní brankou navazující na ulicku na severovýchode a širokou bránou na jihu. Plocha mezi kostelem a zdí bývala do roku 1880 hrbitovem.

Chrám, u kterého bylo v roce 1757 zrízeno dekanství s osmi farními obvody, prošel celou radou prestaveb a úprav. Cásti stredoveké stavby mužeme nalézt na jižní stene – vlevo od vstupu. Pri rekonstrukci byl v sedmdesátých letech 20. století odkryt fragment puvodního románského rádkového zdiva s kruhovými otvory a cástí portálu. Jde o jedinecnou architektonickou památku z prelomu 12. a 13. století. V ose západního prucelí nalézáme renesancní kamenný portál, který býval vstupem do kostela. Ve vytesaném textu modlitby je uvedeno datum 1540. Na západní strane byla v roce 1738 pristavena kaple sv. Jana Nepomuckého, která má stát na míste povestmi opredené hradní veže. Dochované základy však spíše náležely nejstarší chrámové veži pocházející zrejme ze 13. století. Pod kaplí byla v roce 1740 vybudována krypta.

Tragické dusledky zpusobil krutý požár, který mesto zachvátil 7. srpna 1724. V mohutných plamenech vyhorel kostel, vež i fara a mesto tehdy až na osm domu lehlo popelem. Brzy se pristoupilo k oprave, která však pro nedostatek financí nemohla být ani nákladná ani nárocná. Stavební práce se zakrátko ukázaly jako málo kvalitní. Proto bylo rozhodnuto, že dojde k radikální prestavbe. Uskutecnila se v letech 1780 až 1784 a dala chrámu soucasný výraz. Lod se rozšírila severním smerem, v jižní cásti byl vybudován vstup s predsíní, byla vystavena nová masivní hranolovitá vež. Po dalším požáru, jež se rozšíril roku 1828 od zásahu blesku, byla na veži vybudována nová strecha.

V pudorysu kostela je na východní strane, pod veží, prostor puvodní sakristie. Ve strední cásti s podélnou osou orientovanou ve smeru východ-západ je presbyterium a vlastní prostorná lod. Na západní strane je umístena kaple, která slouží k obcasným bohoslužbám.

Na jižní strane, u knežište, stával až do zacátku osmdesátých let 20. století prístavek se sousoším Olivetské hory. Vzácný soubor pozdne gotických soch byl v roce 1982 z puvodního prístavku prestehován pod kruchtu v západní cásti lodi. Toto mimorádné dílo z okruhu nizozemského sochare Nicolase Gerhaerta z Leydenu vzniklo již pred rokem 1482. Soubor tvorí polychromované sochy Krista, apoštolu Jana, Jakuba a Petra a postava andela.

Klasicistní vybavení chrámu pochází v prevážné míre z doby poslední velké prestavby, predevším však z let 1790 až 1800. Oltár a kazatelna jsou z dílny sochare Ondreje Schweigela. Autorem monumentálního obrazu sv. Gotharda, který visí nad oltárem je Ferdinand Licht. Po stranách oltáre jsou drevené portály, nad nimiž stojí skulptury sv. Petra a sv. Pavla. Mramorová krtitelnice ve tvaru kalicha pochází z doby rekonstrukce po velkém požáru – z první poloviny 18. století. Bocní steny knežište zdobí drobné obrazy – Smrt sv. Františka Xaverského a Prijímání sv. Aloise Gonzagy. Po stranách chrámové lodi se nalézají dva postranní oltáre – oltár sv. Jana z Nepomuku se sochami sv. Aloise a sv.Vavrince a oltár sv. Kateriny se sochami sv. Barbory a sv. Apoleny. V zadní cásti lodi je obraz Krista u kulu z poloviny 18. století a obraz Bolestné Panny Marie z roku 1800. Do téže doby patrí vyobrazení krížové cesty. Varhany v klasicistním tvarosloví mají puvod v první polovine 19. století.

Pozoruhodná gotická drevorezba Madony s dítetem je u signatury vrocena datem 1432. Náhrobní deska manželu Tecklových, která je vestavena do steny kaple nese data 1602 a 1612. Vzácnou památkou je cínový svícen s datací 1693. Paprsková monstrance má nemecký nápis s letopoctem 1670. Mešní kalich zdobený tepanými úponky vinné révy lze zaradit do období kolem roku 1700.

Na ploše stropní klenby jsou dve rozsáhlé fresky. První zachycuje poutní zastavení, druhá zpodobnuje skon sv. Gotharda. V roce 1930 je vytvoril žák profesora Františka Ženíška, akademický malír Rudolf Adámek (1882-1953). Všestranne nadaný umelec, který pusobil také jako grafik, ilustrátor a restaurátor je považovaný za predního ceského symbolistu. Jeho tvorba není zapomenuta a vystavuje se i v soucasnosti. Zatím poslední expozice byla predstavena v roce 2008 v Galerii Felixe Jeneweina v Adámkove rodné Kutné Hore.

Na velké fresce mužeme na vyvýšeném míste, v krajine mezi dvema kostely, sledovat poutní zastavení. Vlevo poznáváme modrický chrám. Vpravo je kostel z nemeckého Hildesheimu, kde byl sv. Gothard biskupem. Na fresce je v cele se svým starostou zpodobnena rada místních obyvatel. Ústrední postavou je však brnenský sídelní biskup Josef Kupka. Za ním klecící knez je modrický dekan P. Jan Stránecký, který v letech 1916-1939 v Modricích pusobil. Ochranu procesí zajištuje sv. Gothard, který se vznáší nad hlavami poutníku.

Na stavební práce, které se prubežne v kostele uskutecnily, kdy došlo ke stabilizaci podloží a základu, zpevnení sten, sanaci kleneb a restauraci maleb nad presbyteriem, navázaly v roce 2010 další nezbytné opravy kostela sv. Gotharda. Soustredily se na restaurování fresky druhého klenebního pole. Predcházel jim podrobný umelecko historický pruzkum, který vedle zretelných a po dlouhou dobu se rozvíjejících trhlin, odhalil další skryté stavební poruchy. Oprava byla sverena Zdenku Tureckovi, brnenskému restaurátorovi.

Pri velkém požáru v roce 1724 došlo ke znicení trí puvodních zvonu. Nové zvony byly odlity již následujícího roku. Nejvetším byl Karel, který vážil 560 kg, druhým 250 kg težkým byla Maria, další 140 kg vážící nesl jméno Gothard, ctvrtým byl umírácek, ten vážil jen 8,4 kg a poslední sanktusník byl 11 kg težký. V roce 1916 byly zvony Karel, Gothard a sanktusník zabaveny pro vojenské úcely. Slávu obec zažila v roce 1925, kdy se na vež kostela vytáhly dva nové zvony – mohutný Gotthard, který vážil 708 kg a menší 503 kg težký Carolus. Jenže v roce 1942 byly všechny zvony až na zvon Maria rekvírovány podruhé. Po válce byl souhrou štastných náhod nalezen a na své místo vrácen nejmenší – umírácek, který pri úmrtí farníku vyzvání dodnes.

Kríž u brány vymezující kostelní areál pochází z roku 1778. Má na brevne plastický korpus Krista a u paty Bolestnou Pannu Marii. Litinový kríž u jižní steny je z poloviny 19. století. Pred vstupem do kostela stojí kamenná socha sv. Jana Nepomuckého, dílo neznámého autora, pocházející pravdepodobne z roku 1771.

EN:
The first written mention of Modrice dates from 1141. The town is in the list of assets tied to the Brno church. Credible existence of the temple, which was dedicated to the Benedictine monk to St. Gothard, however, proves only historical figure of the priest William of the year 1222nd

The temple is situated in the district center, on top of a slight hill, possibly at or near the medieval bishop's castle. The irregular plan it encloses a Renaissance stone fortification wall with loopholes, which is broken two entrances - a small Baroque gate connected to the alley in the Northeast and a wide gate in the south. The area between the church and the walls had been to the cemetery in 1880.

The temple, which has been established in 1757 with eight deanery parish circuits, gone through a lot of changes and adjustments. Parts of the medieval building can be found on the south wall - left of the entrance. The refurbishment in the seventies of the 20th century uncovered a fragment of the original Romanesque masonry row with circular holes and parts of the portal. It is a unique architectural monument of the late 12th and 13th centuries. The axis of the western facade we find a Renaissance stone portal, which used to be the entrance to the church. In the text of the prayer carved the date 1540. On the west side was in 1738 built the chapel. John of Nepomuk, which has become legendary on-site castle tower. Preserved fundamentals but rather belonged to the oldest church tower, probably originating from the 13th century. Under the chapel was built in 1740 crypt.

The tragic consequences caused cruel fire that engulfed the city of 7 August 1724. The massive fire burned down a church tower, parish and city where up to eight houses were burnt to ashes. Soon it was decided to repair, but for lack of funds could be neither expensive nor difficult. Construction work was soon proved to be of poor quality. Therefore, it was decided that a radical overhaul. It took place in the years 1780 to 1784 and gave the temple of contemporary expression. The ship has spread northwards, in the southern part was built with the entry hall, was built new massive square tower. After another fire, which spread in 1828 from a lightning strike, the tower was built a new roof.

The layout of the church is on the east side, under the tower, the original space of the sacristy. In the middle section with a longitudinal axis oriented in an east-west is the presbytery and its own spacious boat. On the west side there is a chapel, which is used for occasional worship.

On the south side, by Chancel, he stood until the early eighties of the 20th century outbuilding with a sculpture of the Mount of Olives. A rare set of Gothic sculptures were in 1982 from the original annex was moved under the choir in the western part of the ship. This extraordinary work of the Dutch sculptor Nicolas circuit Gerhaert of Leyden was created before the year 1482. The group consists of polychrome statues of Christ, the Apostle John, James and Peter and the figure of an angel.

Classicist equipment temple dates mostly from the time of the last major reconstruction, but especially from the years 1790 and 1800. The altar and pulpit are from the workshop of sculptor Andrew Schweigel. The author of the monumental painting of St. Gothard, which hangs above the altar is Ferdinand Licht. On the sides of the altar are wooden portals, over which stands sculptures St. Peter and St. Paul. Marble font in the shape of a chalice dates from the period of reconstruction after the fire - from the first half of the 18th century. The side walls of the chancel is decorated with fine paintings - Death of St. Francis Xavier and St. Admission. Aloysius Gonzaga. On the sides of the aisle are located two side altars - St. altar. John of Nepomuk with statues of St. Alois and St. Lawrence and St. altar. With statues of St. Catherine. Barbara and St.. Apollonia. In the rear of the ship is a picture of Christ at stake from the mid-18th century and the image of Our Lady of Sorrows from 1800. In the same period include depictions of the Cross. The organ in the classicist morphology have their origins in the early 19th century.

The remarkable Gothic wood carving of the Madonna and Child with the signatures assignation date of 1432. The tombstone spouses Tecklových that is built into the wall of the chapel bears the dates 1602 and 1612. The monument is a rare pewter candlestick with the date 1693. The monstrance has Paprsková German inscription with the date 1670. The chalice decorated with wrought iron vines can be included in the period around 1700.

On the desktop vault overhead are two large frescos. The first captures the pilgrimage stop, the other depicts St. demise. Gothard. In 1930 he created a student of Professor František Ženíšek, painter Rudolf Adamek (1882-1953). The multi-talented artist who also worked as a graphic designer, illustrator and restorer is considered a leading Czech Symbolist. His work is not forgotten and shall be issued in the present. The last exhibition was presented in 2008, Felix Jenewein Gallery in Adamková native Kutna Hora.

On the large fresco we can be elevated position, in the countryside between the two churches, a pilgrimage stop watch. Know Modricka left temple. On the right is the church of the German Hildesheim, where he was Vol. Gothard bishop. The fresco is headed by its mayor commemorated many local residents. The central figure, however, is residential Brno Bishop Josef Kupka. Behind him kneeling priest is Modrická Dean P. Jan Stránecký that in the years 1916-1939, he worked in Modrice. Protection process ensures Vol. Gothard, who hovers over the heads of the pilgrims.

Works that are continually held in the church, which was to stabilize the subsoil and foundations, reinforcement of walls, vaults remediation and restoration of the paintings of the presbytery, they followed in 2010. Other necessary repairs church. Gothard. They focused on the restoration of frescoes second vault field. He was preceded by a detailed artistic and historical research, which in addition to clear and for a long time developing cracks, revealing more hidden construction faults. The repair was entrusted Zdenek Turkey, the Brno restorers.

When a major fire in 1724, destroying the three original bells. The new bells were cast already the following year. The biggest was Charles, who weighed 560 kg, 250 kg heavy second was Maria, another weighing 140 kg was named Gothard, the fourth was the death knell, he weighed only 8.4 kg and the last sanctuary was 11 kg heavy. In 1916, the bells Charles, Gothard and sanctuary confiscated for military purposes. Glory community has experienced in 1925, when the church tower pulled two new bells - Gotthard massive, weighing 708 kg and 503 kg less heavy Carolus. But in 1942, all the bells until the bell Maria confiscated a second time. After the war, the interplay of fortunate coincidences found and returned to his seat smallest - knell that when death prompted parishioners today.

Cross at the gate of defining the church complex was built in 1778. It has a bar on the plastic body of Christ and at the foot of Our Lady of Sorrows. Iron cross at the southern wall of the 19th century. Before entering the church stands a stone statue of St. John of Nepomuk, the work of an unknown author, probably originating from the 1771st

Source/Zdroj: (visit link)
Type of Church: Church