Hlaska Roudnice nad Labem / Watchtower Roudnice
33U E 447382 N 5586212
CZ: Roudnická hláska s krásným výhledem na Ceské stredohorí a Roudnici EN: A watch tower / look-out tower with nice view of mountains and Roudnice
Location: Ústecký kraj, Czechia

Vež Hláska je jediným dochovaným pozustatkem opevnení staré Roudnice. Nekdejší Staré mesto se nacházelo v prostoru dnešního námestí Jana z Dražic a Podebradovy ulice.Puvodne kolem Starého mesta stála drevená hradba, zdenou hradbu s mestskými branami nechal vystavet teprve arcibiskup Jan Ocko z Vlašimi po roce 1378. Jako soucást opevnování byla na vyvýšeném míste postavena gotická pozorovací a ohlašovací vež, dnešní Hláska. Do 2. poloviny 17. století nebyla nikdy poškozena s výjimkou roku 1665, kdy byla pri velkém požáru mesta témer znicena. V 18. století byla rekonstruována a upravena pro nový úcel. Byl sem umísten vodojem pro kašnu na Konském trhu, dnešním Husove námestí.

Height of Look-Out Tower in feet: 48.00

Difficulty:

Opening times and fees:
23.4. - 1.7. pouze o sobotách, nedělích a svátcích od 10 do 16 hod 2.7. - 4.9 ve všední dny kromě pondělí od 13:30 do 16:30; o víkendu a státním svátku od 10:00 do 17:00 Vstupné na věž činí pro dospělého 30 Kč; pro děti, důchodce, studenty a ZTP 15 Kč