RD meetpunt:: 32900901 Watertoren - Amersfoort (oud)
Watertoren (Utrechtscheweg), Amersfoort 9,1932; Centrum Stang
Location: Utrecht, Netherlands

De watertoren op het hoogste punt van de Amersfoortse Berg langs de Utrechtseweg 174 is in het verleden een RD meetpunt geweest volgens het de uitgave "Register van Vastleggingen", Bijhoudingsdienst der Rijksdriekhoeksmeting, 1936. (Zie ook foto's).

In de muur kun je nog steeds 'Vastlegging I' vinden.

De watertoren is in 1912 gebouwd. Het ontwerp is van gemeentearchitect C.G. Beltman en de toren heeft een waterreservoir van 700 m3. De gemeente Amersfoort besloot om naast de Utrechtse Waterleiding Maatschappij een eigen waterleidingmaatschappij op te richten vanwege de waterkwaliteit.
Het is nu een rijksmonument.
Bron: wiki