Jména obetí v Pinkasove synagoze - Names of victims in Pinkas Synagogue (Praha, CZ)
33U E 458286 N 5548729
Synagoga v soucasnosti slouží jako památník obetem holokaustu, její steny jsou pokryty jmény víc než 80 000 ceských a moravských židu, kterí zemreli za 2. svetové války v koncentracních táborech.
Location: Hlavní město Praha, Czechia

[CZ]

Synagogu vystavil v roce 1535 Aharon Mešulam Horowitz a pojmenoval ji po svém vnuku krakovském rabínovi Pinkasovi. Nejprve sloužila rodine Horowitzu jako soukromá modlitebna, pozdeji zde byla vybudována židovská rituální lázen mikve a verejná synagoga. V soucasnosti je budova ve správe Židovského muzea. Behem velkých svátku je synagoga stále využívána k bohoslužebným úcelum.

V letech 1954–59 zde akademictí malíri Jirí John a Václav Boštík vyhotovili nápisy 77 297 jmen ceských židu, kterí zahynuli v koncentracních táborech. Kvuli prosakování podzemní vody a nezájmu komunistického režimu o rekonstrukci musel být památník v roce 1968 uzavren. Rekonstrukce se dockal až po Sametové revoluci. A samotné nápisy byly obnoveny v letech 1992-1996. Jména obetí jsou psána rucne podle následujícího vzoru: Mesto / Príjmení / Jméno / datum narození / datum úmrtí nebo datum poslední zarucené zmínky, že byl dotycný naživu.

Zdroj: Wikipedia
Virtuální prohlídka: Židovské muzeum v Praze

[EN]

Synagogue was built in about 1535 by Aaron Meshullam Horowitz between his house and the Old Jewish Cemetery. Initially it was a private synagogue of the Horowitz family. Later it was made public and named after Pinkas, rabbi of Prague and grandson of Aaron Horowitz. Currently it is also a memorial of the victims of the Holocaust: its walls are covered with about 80,000 names of perished Czech and Moravian Jews. The memorial constitutes part of the Jewish Museum in Prague.

Quoted from: Wikipedia
Virtual tour Jewish muzeum in Prague