St. Jan's Onthoofding - Zuidbuurt, Netherlands
Roman Catholic Church in Zuidbuurt - Zoeterwoude Dorp.
Location: Zuid-Holland, Netherlands

St. Jan's Onthoofding was built in 1903-1904 as a big Neo-Gothic cruciform basilica and was designed by J.Th.J. Cuypers and J. Stuyt. After a fire destroyed much of the church in 1965, architect P. Sips turned the remains into a smaller church.

"Vlak na de Reformatie werd op deze plek al een RK-kerk gebouwd, die zoals veel schuilkerken of boerderijkerken buiten het eigenlijke dorp was gesitueerd. Zoeterwoude werd immers al in 1656 een zelfstandige statie van de RK-kerk en de bij de Reformatie aan de protestanten kwijtgeraakte kerk in Zoeterwoude-Dorp werd nooit teruggegeven aan de katholieken. Daarnaast was het rooms-katholieken tot 1853 verboden kerken te bouwen in dorpen en steden, wat de betrekkelijk afgelegen locatie van de kerk in Zuidbuurt kan verklaren. De schuilkerk werd in 1843 vervangen door een waterstaatskerk en in de jaren 1902-1904 door de huidige neogotische St.-Jan's Onthoofdingkerk. Deze werd ontworpen door Jan Stuyt en Joseph Cuypers, maar de toenmalige deken F.C.X. Mosmans had aanzienlijke invloed op details van het ontwerp en versiering van het gebedshuis.
Op 12 juni 1964 brandde de kerk af, maar de toren bleef gespaard. Enkele jaren later werd een deel van de kerk onder leiding van de architect P.N.A. Sips herbouwd; van de oorspronkelijke luister is echter veel verdwenen. Van het priesterkoor en dwarsschip, nog bereikbaar via de oorspronkelijke "dodenpoort", zijn alleen nog de ruïnes overgebleven. Het langschip werd afgesloten door een blinde muur en overkapt met vijf spitsdaken. Tegen de blinde muur, een klaagmuur, bevindt zich een Golgothagroep van de hand van de beeldhouwer Pieter Biesiot.
Vlak bij de pastorie, die zich direct naast de kerk bevindt, staat het standbeeld van Christus Koning met het opschrift "Regi saeculorum" (Koning der eeuwen). Op het voetstuk is tevens een gebed tot het H. Hart afgebeeld."Wikipedia
Type of Church: Church

Status of Building: Actively in use for worship