Water tower of Woerden (NL)
The only water tower of Woerden
Location: Utrecht, Netherlands

De watertoren in Woerden is ontworpen door architect Jan Schotel en gebouwd in 1905-1906. De toren werd gebouwd na het aanleggen van de waterleiding in 1903.

De watertoren heeft een hoogte van 27 - 28 meter en één waterreservoir met een inhoud van 75 m³. De doorsnede binnen in de toren is op de begane grond is 5,70 meter en bovenin 7,10 meter. De kop van de toren bestaat uit gele en rode baksteen.

In 1977 werd het gemeentelijke waterbedrijf overgedragen aan de drinkwaterleidingsmij De Elf Gemeenten. De toren is tot 1979 is gebruik geweest. Na een prijsvraag en felle discussies in de gemeenteraad werd besloten de restauratie door particulieren te laten financieren. In 1984 ten slotte was de restauratie van de toren gereed, maar een nieuwe bestemming niet gevonden.

In 2012 is de watertoren eigendom van de gemeente, die het zonder succes probeert te verkopen. Omdat er ook achterstallig onderhoud is, zijn er noodmaatregelen aangekondigd, en zal de gehele toren in een net worden gewikkeld, om loszittend cement en losse stenen niet naar beneden te laten vallen. Wethouder Schreurs van de VVD spreekt al van een mogelijke sloop van de toren.

English abstract:
The water tower of Woerden was designed by architect Jan Schotel and built in 1905-1906. The tower was built after the construction of the water supply in 1903.

The water tower has a height of 27-28 meters and a water tank with a capacity of 75 m³. The tank of the water tower consists of yellow and red brick.

The tower has been used until 1979. After a fierce contest and discussion in the council it was decided by to finance the restoration by individuals. In 1984, finally, the restoration of the tower was completed, but a new destination not found.

In 2012, the water tower was owned by the municipality, who tried to sell without success. Because there is deferred maintenance, emergency measures were announced, and the entire tower will be wrapped to avoid loose cement and stones falling down.