26 - Helvoirt - NL - Fietsroutenetwerk Het Groene Woud
Aan De Dijk, ventweg langs de N65
Location: Noord-Brabant, Netherlands

Bord 26 van Fietsroutenetwerk Het Groene Woud, bevindt zich in Helvoirt, langs rijksweg de N65 (hier ook wel Helvoirtseweg genoemd) aan de ventweg De Dijk. Aan de overkant van de N65 loopt op dit punt de Torenstraat Helvoirt in.

Over de N65:
Rijksweg 65 is een rijksweg in Nederland, die A2 ter hoogte van 's-Hertogenbosch verbindt met Tilburg. De weg begint bij Knooppunt Vught als autosnelweg en verandert bij Vught-Centrum in de N65. De N65 kent een zevental kruispunten met verkeerslichten, waarvan er drie binnen de bebouwde kom van Vught liggen. Bij de afslag Berkel-Enschot verandert de autoweg in de autosnelweg A65. Bij Knooppunt De Baars gaat de A65 samen met de A58. Rijksweg 65 is één van de kortste rijkswegen in Noord-Brabant. De N65 staat wel bekend als een 'dodenweg'.

Geschiedenis

De rijksweg 65 bestond al als doorgaande weg en in 1955 werd het besluit genomen om de weg te verdubbelen naar 2x2 rijstroken. Een uitbouw naar autosnelweg werd toen nog niet noodzakelijk geacht. In 1959 en 1960 werd de N65 met 2x2 rijstroken geopend. In 1964 opende het snelwegdeel door Vught, waarbij het knooppunt Vught, dat in 1995 werd omgebouwd tot zijn huidige vorm. In het rijkswegenplan van 1968 was nog voorzien in een doortrekking van rijksweg 65 naar de Belgische grens, ten westen van Goirle. Deze weg is nu bekend als N630. Ten oosten van Goirle is rekening gehouden met een verbindingsweg tussen de grensovergang en knooppunt De Baars.

Toekomst

Er zijn plannen om de N65 na 2017 om te bouwen tot autosnelweg A65. Voormalig minister Eurlings heeft in 2009 toezeggingen gedaan met betrekking tot de financiering van de ombouw tot autosnelweg. Inmiddels is besloten om na 2017 te beginnen met de werkelijke ombouw, als eerste zal men bij Vught beginnen met de bouw van een tunnel. Op hetzelfde moment zal men ter hoogte van restaurant "In Het Groene Woud" tussen Helvoirt en Vught beginnen met de bouw van een ongelijkvloerse kruising. Als beide klaar zijn, is er tussen Helvoirt en ´s-Hertogenbosch sprake van een doorgaande autosnelweg. In dezelfde periode zal ook de rest omgebouwd gaan worden en tegen 2025 zal de autosnelweg een feit zijn.
Node Number: 26

Reachable Nodes: