Jens Otto Krag - Randers, Denmark
Buste af tidligere statsminister Jens Otto Krag --- Buste showing former prime minister Jens Otto Krag
Location: Denmark

Denne buste er udført i bronze af billedhugger Knud Nellemose. Statuen er 2 meter høj medregnet sokkel. Den viser tidligere statsminister og Randers borger Jens Otto Krag i halvfigur. Det er værd at lægge mærke til den utraditionelle måde Krag står på. Kunstneren har fanget Jens Otto Krag i en bevægelse der er meget karakteristisk for netop ham. Busten er placeret på en simpel granit sokkel og bærer inskriptionen "Jens Otto Krag". Værket blev afsløret i 1983.

I mange år var busten placeret udenfor Randers Kommunes bygninger, men da man d. 22. juni 2012 inviede en ny plads i byen med navnet Jens Otto Krags Plads beliggende lige foran hans fødehjem var det helt naturligt at busten blev flyttet til denne placering.

Jens Otto Krag var manden, der mere end nogen kom til at tegne det moderne Danmark. Han var vel nok efterkrigstidens mest fremtrædende politiker og en af de største skikkelser i dansk politik overhovedet i det 20. århundrede.

Jens Otto Krag (1914–78) blev født i Randers den 15. september 1914. Forældrene gav deres søn en god uddannelse og Jens Otto kom i gymnasiet og blev cand.polit. i 1940.

Kragh samlede erfaring som embedsmand og fik på denne måde erfaringer om administration og politik. Efter krigen blev han kontorchef i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Krags politiske karriere begyndte da han her skrev Socialdemokratiets nye politiske efterkrigs program ene mand.

Som den hidtil yngste minister nogensinde overtog han Handelsministeriet som 33-årig. Herefter blev han økonomiminister, minister for udenrigshandel og endelig udenrigsminister i 1958. Krag så udenrigsministerposten som sin karrieres højdepunkt og havde ikke højere ambitioner. Hans Hedtoft, H.C. Hansen og Viggo Kampmann virkede alle som oplagte valg til rigets højeste post, men alle tre faldt fra og i 1962 overtog Jens Otto Krag embedet som statsminister.

I to perioder, 1962–68 og 1971–72, var Kragh statsminister. I Krags sidste regeringsperiode, arbejdede han målrettet på at sikre Danmark en plads i Fællesmarkedet, EF. Dette lykkedes d. 2. oktober 1972, og dagen efter meddelte Krag i Folketingssalen: ”Efter afstemningen i går er den parlamentariske situation uændret. Regeringen fortsætter. Derimod er det ikke nødvendigt, at statsministeren fortsætter. Jeg har længe ønsket at trække mig tilbage, og jeg vil benytte en gunstig lejlighed til at gøre det.”

Jens Otto Krag døde den 22. juni 1978, 63 år gammel.

This bust is made in bronze by sculptor Knud Nellemose. The sculpture i 2 meter including the base. It shows former Prime Minister and Randers citizen Jens Otto Krag in half figure. The mode of display itself is noteworthy, since it is not done in the traditional pose. The artist has caught Jens Otto Krag in a very characteristic movement. The bronze buste is placed on a very simple base made of granite with an inscription "Jens Otto Krag". This buste is dated 1983.

For many years, the bust was placed outside the administration in Randers, but when, on 22 June 2012, a new townsquare with the name Jens Otto Krag located right in front of his birthplace was created, it was quite natural that the bust was moved to this location.

Jens Otto Krag was the man who, more than anyone, created the modern political Denmark. He was probably the postwar most prominent politician and one of the greatest figures in Danish politics in the 20th century.

Jens Otto Krag was born in Randers, 15 September 1914. The parents gave him a good education and Jens Otto gained a degree in MSc Economics the University of Copenhagen in 1940.

As the youngest minister ever he took over the Ministry of Commerce as 33-year-old. Then he became Minister for Economic Affairs, Minister of Foreign Trade and finally Foreign Minister in 1958. Krag saw foreign minister as his career final position and had no higher ambitions. Hans Hedtoft, H.C. Hansen and Viggo Kampmann were obvious choices for the kingdom's highest post, but all three withdraw and Jens Otto Krag became prime minister in 1962.

He was prime minister in two periods, 1962-68 and 1971-72. In his last reign, he worked hard to ensure Denmark a place in the Common Market, EC. This succeeded on second October 1972, and the following day in Parliament, Krag announced: "After the vote yesterday the parliamentary situation is unchanged. The government continues. However, it is not necessary that the prime minister continues. I have long wanted to retire, and I would like to take this opportunity to do so. "

Jens Otto Krag died on 22 June 1978, 63 years old.