Sct. Peders Kirke - Randers, Denmark
Kirken på toppen af bakken --- The church at top of the hill
Location: Denmark

Sct. Peders kirke er en korskirke, holdt i romansk rundbuestil med et bastant tårn over bygningens midte. Kirken er tegnet af arkitekt C.A. Wiinholt, Viborg og bygget i 1902 men sat gennemgribende i stand først i 1958 og siden i 2008.

Kirken er opkaldt efter den gamle Sct. Petri Kirke, der lå nord for Rådhustorvet i Randers indtil den blev revet ned i 1500-tallet.

Altertavlen er malet, i 1927, af kunstneren Inge Hofman-Bang og er inspireret af teksten i Matthæus evangeliet 17, v.1-9. Billedet er indrammet i en solid, lys egetræsramme og navngivet "Forklarelsen på Bjerget". Det flotte vævede tæppe der dekorerer alterbordet er vævet i 1958 af kunstneren Jette Nevers.

Orglet er et mekanisk sløjfelade orgel med 32 stemmer fordelt på 3 manualer og pedal. Orglet har gennemgået ombygning i hhv. 1981 og 1999. Begge gange stod orgelbygger Marcussen & Søn for arbejdet.

I kirken ses også to helt fantastiske relieffer. "Sud" hænger til venstre og "Nord" til højre for korbuen. Begge værker er af den franske kunstner Albert Bitran. Relieffet "Sud" blev anskaffet i 1981 for 20.000 kr. og i 1983, erhvervede menighedsrådet det andet for 35.000 kr.

Sct. Peders Kirke har gennemgået mange forandringer gennem årene. Af det oprindelige inventar er kun døbefonden stadig den oprindelige. I kirkens kælder er indrettet et lille museum. Her er der mulighed for at se historiske dele af inventaret og billeder fra kirkens historie. Adgang til museet sker efter aftale med kirkens personale.

En sjov fortælling om kirkens tårn fortæller at man opdagede ved vintertid at der kom lys ud fra de små vinduer i kirkens tårn. Da der ikke er opsat lamper her måtte man undersøge hvor dette lys stammede fra. I tårnet fandt man en arbejdslampe som nogle håndværkere havde glemt efter arbejde tidligere på året. Lyset har fået lov at blive. Idag er der installeret lys som tænder og slukker automatisk i tårnet, og derfor kan man se de små lysende prikker når mørket falder på.

Sct. Peder's church is a cruciform church, held in Romanesque style, with a massive tower of the building's center. The church was designed by architect C. A. Wiinholt, Viborg.

The church is named after the ancient Sct. Petri Church, which was located north of the town hall square in Randers until it was demolished in the 1500s.

The altarpiece was painted in 1927 by artist Inge Hofman-Bang and is inspired by the text in Matthew 17, 1-9. The picture is framed in a solid, light oak frame and named "Transfiguration on the mountain." The beautiful woven rug that decorate the altar table is woven in 1958 by the artist Jette Nevers.

The organ is a mechanical wind pipe organ with 32 stops, 3 manuals and pedalboard. The organ has undergone restoration work and rebuilding, respectively in 1981 and 1999. Both times the work was done by organ builder Marcussen & Son.

Two fantastic reliefs decorate the walls. "Sud" hangs to the left and "North" to the right of the chancel arch. Both works are by French artist Albert Bitran. The relief "Sud" was purchased in 1981 priced dkr. 20,000 and in 1983 the parish council acquired the second piece.

Sct. Peder's church has undergone many changes over the years. Of the original furniture, only the baptismal font is still the original. In the basement of the church is a small museum. Here is an opportunity to see the historic parts of the furniture and pictures from church history. Admission to the museum is in agreement with the church staff.

A funny story about the church tower tells that, at wintertime, suddenly there came light from the small windows in the church tower. Since there is no lamps there it was investigated where this light came from. In the tower they found a work light as some workmen had left for work earlier in the year. The light has been allowed to stay. Today is installed lights that turn on and off automatically in the tower, and therefore one can see the small bright dots when darkness falls.

Active Church: Yes

School on property: No