Olexa Borkanuk - Rakhiv, Ukraine
Statue of Olexa Borkanuk in Rakhiv
Location: Ukraine

Monolitical stone monument/statue made of red granite of over life size casually dressed politician Olexa Borkanuk is located near orthodox church on main road of Ukrainian city Rakhiv.

Olexa Borkanuk (11. January 1901 – 3. October 1942)
Czechoslovak politician and member of the National Assembly of the Czechoslovak Republic as a member of the Communist Party of Czechoslovakia.

Olexa Borkanuk (11. ledna 1901 – 3. ríjna 1942)
Po parlamentních volbách v roce 1935 se stal poslancem Národního shromáždení. Mandát ovšem nezískal ihned ve volbách, ale až pozdeji, kdy volební soud odeprel potvrdit mandát Ivana Lokoty a pridelil poslanecké kreslo jako náhradníkovi práve Olexovi Borkanukovi. Profesí byl rolník. Podle údaju z roku 1935 bydlel v Mukaceve. Mandát si podržel do prosince 1938, kdy byl zbaven kresla v dusledku rozpuštení KSC. Behem druhé svetové války se zapojil do odboje a byl popraven.

Zdroj: (visit link)