75 - Nieuwkuijk - NL - Fietsroutenetwerk Regio de Meierij
Posted by: Groundspeak Premium Member Heideroosjes
N 51° 41.324 E 005° 10.749
31U E 650626 N 5728666
Kruising Nieuwkuijkseweg met Meerdijk.
Waymark Code: WMFQV4
Location: Noord-Brabant, Netherlands
Date Posted: 11/20/2012
Published By:Groundspeak Premium Member team Hebbes
Views: 3

Knooppunt 75 van Fietsroutenetwerk Regio de Meierij bevindt zich op de kruising van de Nieuwkuijkseweg met de Meerdijk nabij de Emmamolen.

Het bord is beschadigd en slecht leesbaar.

Over Nieuwkuijk:
Nieuwkuijk is een plaats in de gemeente Heusden (Noord-Brabant) met 2095 inwoners (1 januari 2007). Het maakt deel uit van de Langstraat. Bij Nieuwkuijk behoort ook abdij Mariënkroon met daarbij de toren van het voormalige kasteel Onsenoort en kasteel d'Oultremont, het bekende kasteel van het voormalige themapark Het Land van Ooit. Daarnaast staat in Nieuwkuijk de nog steeds werkende korenmolen "Emma".

Geschiedenis

Er moet onderscheid worden gemaakt tussen de heerlijkheid Onsenoort en de heerlijkheid Nieuwkuijk. Hoewel beide oorspronkelijk een leen waren van het Prinsbisdom Luik werd, waarschijnlijk door Jan V van Cuijk die ook heer van Hoogstraten was, dit gebied in leen gegeven. Staatkundige verwikkelingen deden Onsenoort tot het Graafschap Holland gaan behoren terwijl Nieuwkuijk een (achter-)leen was van de heren, later graven, van Hoogstraten. Ook in de Staatse periode kwam Onsenoort bij het Gewest Holland terwijl Nieuwkuijk tot het Kwartier van Oisterwijk van de Meierij van 's-Hertogenbosch ging behoren en tot 1795 een Hoogstratens leengoed was. Daarna kwam zowel kasteel en dorp tot 1807 aan het Gewest Holland om daarna bij Brabant, later Noord-Brabant, gevoegd te worden. Tot 1811 hadden Nieuwkuijk en Onsenoort beide een eigen schepenbank. In 1811 werden beide gebieden samengevoegd tot een zelfstandige gemeente die op 1 mei 1935 door Vlijmen werd geannexeerd. Deze gemeente ging op haar beurt in 1997 op in de fusiegemeente Heusden.

In 1858 had de plaats 1.220 inwoners die vooral leefden van de verbouw van graan. Ook aardappelen en knollen werden verbouwd. Tot ongeveer 1900 werd ook veel hop verbouwd. Tegen het einde van de 19e eeuw kwam de schoenenindustrie op en in 1900 was zelfs 37% van de beroepsbevolking in deze industrietak werkzaam. In 1920 was dit percentage teruggelopen tot 11%. De mandenvlechterij was toen echter zeer belangrijk en omvatte bijna 48% van de beroepsbevolking.

In de nacht van 29 op 30 december 1880 is Nieuwkuijk getroffen door een ernstige overstroming. Bijna het gehele dorp stond onder water. Verscheidene huizen waren zwaar tot zeer zwaar beschadigd. Het water was in de periode tot 26 december gestegen naar +5,74 m. AP. Velen zijn opgevangen in het kasteel Onsenoort anderen vonden hun toevlucht op de Konijnsberg.

Ondanks het deels Hollandse verleden bleef het katholicisme in Nieuwkuijk dominant. Het sinds 1906 bestaande klooster werd tot een belangrijk religieus centrum.

Over de Emmamolen:
De Emmamolen is een ronde, stenen stellingmolen met een kap bedekt met dakleer in het Brabantse Nieuwkuijk ten westen van 's-Hertogenbosch. De molen dateert uit 1886 en is in 1966-1967 gerestaureerd.
De Emmamolen is vernoemd naar Emma van Waldeck-Pyrmont, koningin der Nederlanden. Vanwege de ligging langs de Loonse en Drunenseduinen-fietsroute (44 km) is de molen zeer populair bij fietsers en wandelaars.

De Emmamolen is een korenmolen en die functie heeft zij nog steeds. Er wordt echter nu alleen nog voor veevoer gemalen met een koppel 17er (150 cm doorsnee) kunststenen. In de molen is nog een groot deel van de oorspronkelijke inrichting aanwezig. Haar belangrijkste functie is tegenwoordig echter die van café. In de molen is tevens een meelwinkel gevestigd. Tijdens de openingsuren worden er rondleidingen in de molen verzorgd.

Het gevlucht is oudhollands opgehekt en bestond tot 1987 nog uit geklonken roeden. De binnenroede was van de Prins van Oranje en de buitenroede van Pannevis. Deze roeden worden nu naast de molen tentoongesteld. In 1987 zijn gelaste roeden van de firma Derckx gestoken met nummer 555 voor de binnen- en 554 voor de buitenroede.

De 5 m lange bovenas is uit 1853 van de fabrikant F.J. Penn & Comp. te Dordrecht en heeft als nummer 49.

De molen heeft een engels kruiwerk en wordt sinds 2006 weer gekruid (op de wind gezet) met een kruilier. Daarvoor heeft de molen lange tijd een kruirad gehad.

De molen heeft voor het vangen (stilzetten) een scharnierende, vlaamse blokvang, die vanaf de stelling bediend wordt met een wipstok. Om het bovenwiel zit voor het vangen een ijzeren hoep.

Voor het luien (ophijsen) is een sleepluiwerk aanwezig. Daarnaast is er een elektrisch luiwerk.
Node Number: 75

Reachable Nodes:
71 > 3,5 km 74 > 2,2 km 58 > 4 km


Visit Instructions:
  • Provide at least two photographs, one a close-up of the sign, clearly showing the number and another of the sign showing it in its surroundings. Tell us something about the area, or your journey.
  • Toon tenminste twee foto's een close-up van het knooppuntbord waarop het knooppuntnummer duidelijk te lezen is. En toon een foto waarin zowel het knooppunt als de omgeving te zien is. Vertel iets over de omgeving of over je reis.
.
Search for...
Geocaching.com Google Map
Google Maps
MapQuest
Bing Maps
Nearest Waymarks
Nearest Cycling Routes
Nearest Geocaches
Create a scavenger hunt using this waymark as the center point
Recent Visits/Logs:
There are no logs for this waymark yet.