De Heerlijkheidsmolen, Hoogmade (NL)
Windmolen in Hoogmade
Location: Zuid-Holland, Netherlands

De molen bemaalde de Hoogmadesche polder en de Piestpolder (samen ca. 182 ha; opvoerhoogte 1,65 m.) en werd in 1897 nieuw gebouwd op de funderingen van een wipmolen, die wegens ouderdom en slechte staat niet meer kon worden gehandhaafd.
Rond 1935 verschenen diverse rapporten om tot een verbetering van de bemaling te komen. gekozen werd voor het vergroten van het scheprad, waarschijnlijk afkomstig van de Vlietmolen die in 1929 een pomp kreeg. In 1962 kreeg de molen een vijzel omdat het scheprad toen te weing tasting had. In 1968 werd een electromotor als hulpkracht bij geplaatst en kreeg de molen in 1970 oud-hollands tuig als vervanging van een pseudo foksysteem.
Sedert 1976 is de molen eigendom van de Rijnlandse Molenstichting.
De huidige vrijwillig molenaar maakt meer dan 1 miljoen omwentelingen per jaar met zijn molen.