Antoniuskerk - Dordrecht, the Netherlands
The Antoniuskerk (Anthony Church) in Dordrecht, the Netherlands
Location: Zuid-Holland, Netherlands

The Antoniuskerk is located near the central railway station in Dordrecht. The gothic revival church was built in 1920-1921. The architect was Nicolaas Molenaar.

From (visit link)

De neogotische kerk vernoemd naar de heilige Antonius van Padua is in de jaren 1920-1921 gebouwd op de plaats waar voorheen het gebouw Musis Sacrum stond, naar een ontwerp uit 1916 van de Haagse architect Nicolaas Molenaar. De door de Eerste Wereldoorlog enorm gestegen prijzen voor grondstoffen leidden ertoe dat de toren een stuk lager en de kerk flink korter werd dan oorspronkelijk gepland. Naast de Sint Bonifatiuskerk was het de tweede rooms-katholieke parochie in de stad, noodzakelijk om het toegenomen aantal gelovigen de zondagsmis te laten bijwonen. Het grondplan van de kerk is sinds de bouw ongewijzigd. Midden op de viering staat de angelustoren. Aan beide zijden van het priesterkoor (achterin de kerk) bevinden zich twee straalkapellen. In de muren in gele baksteen uitgevoerde randen, ook decoraties met rode, gele en crèmekleurige bakstenen op de pilaren. Links tegen de muur, achter de doopvont, zijn in brons uitgevoerde symbolische voorstellingen te zien die de oorspronkelijke preekstoel sierden. Het altaar in art nouveau-stijl (ontwerp: August van Os) is een van de weinige originele interieuronderdelen die de kaalslag van de jaren '60 van de overige eeuw overleefd hebben. De geheel nieuwe inrichting kwam tot stand als gevolg van een grote vernieuwing in de liturgie, vastgelegd op het tweede Vaticaanse Concilie (1962-1965). Belangrijk onderdeel zijn ook de gebrandschilderde glas-in-loodramen vol symboliek van de hand van glazenier Fritz Geuer. Ze zijn in 1922 geplaatst. Een uitgebreide beschrijving van het interieur is verkrijgbaar.

The church owns a piece of wood of which they believe it is an original part of the cross Jesus died on.
Type of Church: Church

Status of Building: Actively in use for worship