Cerná Studnice
Rozcestnik u rozhledny Cerná Studnice / Directional arrows next to lookout tower Cerná Studnice
Location: Liberecký kraj, Czechia

[CZ] Cerná Studnice - Kamenná rozhledna s výhledem na Jizerské hory.
    U obce Maršovice, nedaleko Jablonce nad Nisou stojí 26 m vysoká žulová rozhledna, která byla postavena v letech 1904-5 Nemeckým horským spolkem podle plánu známého architekta R. Hemmricha. Její soucástí je i turistická chata. Z vrcholu rozhledny je krásný pohled nejen na Jablonec a liberecký Ješted, ale i na vzdálenejší Krkonoše ci Ceský ráj. Rozhledna Cerná Studnice (869 m n. m.) je oblíbeným výletním místem z Jablonce nad Nisou a nabízí i výstupy ve vecerních hodinách s výhledem na osvetlený Jablonec a okolí.

[EN] Cerná Studnice - The stone lookout tower offers views of the Jizerské Hory.
    The 26 metres high granite lookout tower near Maršovice, not far from Jablonec nad Nisou, was built during the 1904-5 period. It comprises a tourist chalet, too. From the top of the tower you can enjoy not only the spectacular views of Jablonec and Ješted (Liberec) but the more distant Krkonoše as well. The Cerná Studnice lookout tower is a popular beauty-spot from Jablonec nad Nisou.

Historic significance:
placed by KCT (Klub ceskych turistu) - Czech tourists club