No. 236, Hrad Radyne, CZ
Radyne Castle near Stary Plzenec, West Bohemia
Location: Plzeňský kraj, Czechia

EN:

Radyne Castle was built by Charles IV in the period 1356-1361 on a hilltop 1849 ft high. It was originally called KARLSKRONE ( means Charles' Crown), but subsequently assumed the name of the hill. It was the centre of the Royal Estate in the neighbourhood of Plzen.

Radyne is a modern type of castle in which the tower, palace and chapel are concentrated in one body, similar to, e.g., Kasperk near Susice. It is a Bohemian contribution to European castle architecture. The builder was Vit Hedvabny. The castle was abandoned after fire around 1529

__________
CZ:

rad založil pred rokem 1361 Karel IV., který mu též dal od svého jména odvozený název KARRLSKRONE. Ten se však tentokrát neujal. V husitských válkách byl hrad zastaven a koncem 15. století zpustl. Jako pustý se poprvé pripomíná k roku 1558.

Hlavní stavbou hradu byl – podobne jako na nejspíše o neco starším Kašperku – obdélný palác, srostlý na kratších stranách se dvema obytnými vežemi. Jedna z nich, doposud dobre dochovaná, byla ctverhranná a druhá polookrouhlá. Hlavní obytné plochostropé prostory se nacházely v prvém a druhém patre a v jejich sestave nalézáme i dve roubené komory. Horní úrovne obou veží spojovala chodbicka v konstrukci krovu. Skalnatý vrchol kopce neumožnoval stavbu pravidelného opevnení okolo paláce s vežemi. Pred ctverhrannou veží ležel nevelký, hradbou opevnený ctverhranný dvorek s cisternou a dnes zaniklou zástavbou. Do paláce se z neho vcházelo po mustku na pilírích pristavených k jeho boku. Tento vnitrní hrad obíhalo ješte vnejší opevnení, do jehož hradby byly zapojeny zrejme hospodárské budovy. Parkán na celní strane s jednou podkovovitou a snad jednou dvojbokou baštou muže být mladším doplnkem. Okružní príkop, který obíhá témer celou dispozici, lemoval val. Na nem v míste vstupu stála prvá brána, do níž se vcházelo pres další, krátký príkop. Rešení paláce s vežemi silne pripomíná hrad Kašperk, který však má obe veže ctverhranné. V obou techto stavbách vyvrcholily tendence ke srustání obytné veže s palácem (typické pro prvou polovinu 14. století) vznikem zcela pravidelného charakteristického stavebního útvaru, který volne stál v obvodovém opevnení. Jeho pohodlné a reprezentativní podobe byla venována velká pozornost, zatímco opevnení zustává pasivní.

pramen: hrady.cz, zcu.cz

free counters

Where can you get this wooden stamp.: N 49° 40.866 E 013° 27.882

Opening Times:
1. 1. - 31. 3. closed/zavřeno 1. 4. - 31. 5. 10:00 - 18:00 1. 6. - 31. 8. 10:00 - 18:00 1. 9. - 31. 10. 10:00 - 17:00 1. 11. - 31. 12. closed/ zavřeno

Rating: