Monument Kamp De Fledders - Zuidvelde NL
32U E 329084 N 5879533
The monument "Kamp De Fledders" in Zuidvelde was established in memory of the 120 Jewish forced laborers during the period July to October 1942 were housed in this camp.
Location: Drenthe, Netherlands

The monument "Kamp De Fledders'in Zuidvelde (municipality Noordenveld) is a glass, sandwiched between two concrete, curved holders. On the glass is a text. Between lines is depicted barbed wire. The memorial stands on a brick platform in the form of a Star of David.

The text on the glass reads:

"A MONUMENT TO YESTERDAY, TODAY AND TOMORROW.
REMAINED IN 1942 IN THE NEARBY Camp
"DE Fledders" 120 Jewish fellow citizens.
THEY did not return. "

Above is a poem by Jacqueline van der Waals made.

The glass symbolizes the offering perspective. The two owners refer to the gates of the concentration camps. The barbed wire symbolizes separation. With the monument will be past, present and future together.

The monument is located in the pasture between Westervelde, Zuidvelde and Huis ter Heide (municipality Noordenveld).

Empire Camp "The Fledder 'was built mid-thirties. The camp was then used as a residence of Jews who had fled from Germany and the unemployed who were appointed for reclamation work. During the occupation years, the Fledder a Jewish camp. In the period July to October 1942 there were 120 Jews employed Groningen. On 2 and 3 October 1942 by the occupiers, they are all transferred to concentration camps. None of them survived the Second World War. After the liberation of the camp were detained NSB. Late forties "The Fledder 'used as a receptacle for South Moluccan. The last of the four wooden barracks were demolished around 1959.

Het monument 'Kamp De Fledders' in Zuidvelde (gemeente Noordenveld) is een glasplaat, ingeklemd tussen twee betonnen, gebogen houders. Op de glasplaat is een tekst aangebracht. Tussen de regels is prikkeldraad verbeeld. Het gedenkteken staat op een gemetseld plateau, in de vorm van een davidster.

De tekst op de glasplaat luidt:

'EEN MONUMENT VOOR GISTEREN, VANDAAG EN MORGEN.
IN 1942 VERBLEVEN IN HET NABIJGELEGEN WERKKAMP
"DE FLEDDERS" 120 JOODSE MEDEBURGERS.
ZIJ KWAMEN NIET MEER TERUG.'

Hierboven is een gedicht van Jacqueline van der Waals aangebracht.

Het glaswerk staat symbool voor het bieden van perspectief. De twee houders refereren aan de hekken in de concentratiekampen. Het prikkeldraad symboliseert afscheiding. Met het monument wil men heden, verleden en toekomst met elkaar verbinden.

Het monument bevindt zich in het weiland tussen Westervelde, Zuidvelde en Huis ter Heide (gemeente Noordenveld).

Het monument 'Kamp de Fledders' in Westervelde (gemeente Noordenveld) is opgericht ter nagedachtenis aan de 120 joodse dwangarbeiders die in de periode juli-oktober 1942 in dit werkkamp ondergebracht waren.

Rijkswerkkamp ‘De Fledders’ werd midden jaren dertig gebouwd. Het kamp deed toen dienst als verblijfplaats van gevluchte joden uit Duitsland en werklozen die werden aangesteld voor ontginningswerk. Tijdens de bezettingsjaren werd De Fledders een Joods werkkamp. In de periode juli-oktober 1942 werden er 120 Groningse joden tewerkgesteld. Op 2 en 3 oktober 1942 zijn zij allen door de bezetter overgeplaatst naar concentratiekampen. Geen van hen heeft de Tweede Wereldoorlog overleefd. Na de bevrijding werden er in het kamp NSB-ers gevangen gehouden. Eind jaren veertig werd 'De Fledders' gebruikt als opvangplaats voor Zuid-Molukkers. De laatste van de vier houten barakken werd omstreeks 1959 afgebroken.

De uit Hoogkerk afkomstige Thea Dop heeft enkele jaren geleden een briefwisseling van haar moeder Janny Hulleman met de in het kamp De Fledders gevangenen genomen Harry de Metz openbaar gemaakt. De briefwisseling geeft een aangrijpend beeld van de dagelijkse gang van zaken in het kamp. Historicus Jaap Ekhart bewerkte de brieven tot het boek ‘Een liefde, een oorlog’. Ekhart noemde de brieven menselijk, informatief en zeker ook voor kinderen erg toegankelijk.

Bron : 4en5mei
Physical Address: