"Den Engel" World War Monument - Stekene
World War monument in front of townhall
Location: Oost-Vlaanderen, Belgium

[Nl] Oorlogsmonument Eerste en Tweede Wereldoorlog, genaamd "den Engel", voor de gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers van Stekene.
Op zondag 19 september 1920 vond de grote inhuldiging plaats, die gepaard ging met allerhande feest- en plechtigheden, zoals een speciale mis, toespraken, een optocht met allerlei muziekmaatschappijen, vaderlandse liederen die gezongen werden door schoolkinderen, vuurwerk en sportevenementen.
Een paar jaar later, eind 1924 of begin 1925, werd er een hek rondom het gedenkteken geplaatst. In 1937 verhuisde het monument van zijn plaats op de markt naar zijn huidige plaats, het parkje voor het gemeentehuis. Steenhouwer Emiel Faresyn uit Sint-Niklaas nam deze taak op zich, de totale kosten bedroegen meer dan 10.000 frank.
Na de Tweede Wereldoorlog werden er nieuwe namen op het monument geplaatst. In 1972 werd het beeld gezandstraald en in 1981 werden de namen van de gesneuvelden ingekapt. Men maakte van de gelegenheid gebruik om vier namen van slachtoffers bij te plaatsen, die men voordien vergeten was. Elk werd op een andere hoek van het basement ingekapt en hun namen werden met bladgoud ingelegd.
Het blijft voorlopig nog een raadsel wie het standbeeld ontworpen heeft. Een zekere Pieter (Peer) De Wilde zou het gedenkteken hebben gerealiseerd, maar dit is niet met zekerheid te zeggen.

[En] First and Second World War Memorial, called "the angel", for the fallen soldiers and civilian victims of Stekene. On Sunday, September 19, 1920 took place the great inauguration, accompanied by all sorts of celebrations and ceremonies, such a special mass, speeches, a parade with various music companies, patriotic songs sung by school children, fireworks and sporting events.
A few years later, in late 1924 or early 1925, there was a fence placed around the memorial. In 1937 the monument moved from its place in the market to its current location, the little park in front of the townhall. Emiel Faresyn stonemason from St. Nicholas took on this task, The total cost amounted to more than 10,000 francs.
It still remains an enigma who has designed the statue. A certain Peter (Peer) The Wilde would have realized the memorial,
but this is not certain.
Date the Monument or Memorial was built or dedicated: 01/01/1920

Private or Public Monument?: Government

Name of the Private Organization or Government Entity that built this Monument: Vlaamsche Oud Strijdersbond ( V.O.S.)

Geographic Region where the Monument is located: Europe

Physical Address of Monument: