Monument Camp Gijsselte - Gijsselte NL
32U E 325627 N 5847304
The monument "Gijsselte Camp" in Gijsselte is a boulder with plaque. Het monument 'Kamp Gijsselte' in Gijsselte is een zwerfkei met plaquette.
Location: Drenthe, Netherlands

The monument "Gijsselte Camp" in Gijsselte was established in memory of some 200 Jewish forced laborers from the beginning of 1942 to 2 October of that year were housed in this camp.

Gijsselte camp was built in 1938 as a job camp for unemployed From Amsterdam. They were appointed for reclamation work. During the occupation years was Gijsselte camp under German rule to stand. Within the former municipality Geldings were four camps: Ruinen, Echten, and Stuifzand Gijsselte. The camp Gijsselte had the greatest capacity to 240 places. Early 1942, the Amsterdam workers to make way for more than 200 Jewish forced laborers, who were ordered to cultivate the heath and pinus sylvestris. The work was supervised by the Heidemij. Roelof Weaver from Ruinen was like twelve year old witness to the circumstances of the Jewish forced laborers were. Together with his father and brother went through the doors of the villagers to collect food for the convicts.
"They were only small amounts: a few boiled potatoes, bread half. We put it down unobtrusively in a wheelbarrow or at an agreed location in the woods. The Germans were not allowed to get air. The men were happy to eat the smallest package. If I have ever seen hunger makes raw beans sweet, it was then. I knew it was not without risk to bring food. What we did was dangerous, but we were not there still. "

On 2 and 3 October 1942, all Jewish forced laborers transferred to Camp Westerbork, from where they go to the concentration camps in Germany and Poland are deported. Most did not return.

The text on the plate reads:

"IN MEMORY OF THE JEWISH Camp
IT WAS ESTABLISHED HERE.

FROM EARLY 1942 - During World War II-
WERE Jewish compatriots in labor camps
PROVIDED TO forced labor.
THE NIGHT OF 2 TO 3 OCTOBER 1942 WERE THEY
ALL to camp Westerbork and from there to
THE DESTRUCTION camps.
ONLY FEW returned. "

The monument is located in the forest to the hamlet of Gijs Elterweg Gijsselte.

The creation of the monument was initiated by a workgroup consisting
Roelof Wever, Piet Bruins, Ger van der Veen, Jan Mansier en Roely Hofman-Tiemens.

Het monument 'Kamp Gijsselte' in Gijsselte is opgericht ter nagedachtenis aan ongeveer 200 joodse dwangarbeiders die vanaf begin 1942 tot 2 oktober van dat jaar in dit werkkamp ondergebracht waren.

Kamp Gijsselte werd in 1938 gebouwd als werkverschaffingskamp voor Amsterdamse werklozen. Zij werden aangesteld voor ontginningswerk. Tijdens de bezettingsjaren kwam Kamp Gijsselte onder Duits bewind te staan. Binnen de voormalige gemeente Ruinen waren er vier kampen: Ruinen, Echten, Stuifzand en Gijsselte. Het kamp in Gijsselte had met 240 plaatsen de grootste capaciteit. Begin 1942 moesten de Amsterdamse arbeiders plaats maken voor ruim 200 joodse dwangarbeiders, die opdracht kregen de heide te ontginnen en paden aan te leggen. De werkzaamheden werden uitgevoerd onder toezicht van de Heidemij. Roelof Wever uit Ruinen was als twaalfjarige getuige van de omstandigheden waarin de joodse dwangarbeiders zich bevonden. Samen met zijn vader en broer ging hij langs de deuren van de dorpsbewoners om voedsel in te zamelen voor de dwangarbeiders.
‘Het waren maar kleine beetjes: een paar gekookte aardappels, een half brood. We legden het onopvallend neer in een kruiwagen of op een afgesproken plek in het bos. De Duitsers mochten er geen lucht van krijgen. De mannen waren met het kleinste pakketje eten blij. Als ik ooit heb gezien dat honger rauwe bonen zoet maakt, dan was het toen. Ik wist dat het niet zonder risico was om voedsel te brengen. Wat we deden was gevaarlijk, maar we stonden er niet bij stil.’

Op 2 en 3 oktober 1942 zijn alle joodse dwangarbeiders naar Kamp Westerbork overgeplaatst, van waaruit zij naar de concentratiekampen in Duitsland en Polen zijn gedeporteerd. De meesten keerden niet terug.

De tekst op de plaat luidt:

'TER HERINNERING AAN HET JOODSE WERKKAMP
DAT HIER GEVESTIGD WAS.

VANAF BEGIN 1942 - TIJDENS DE TWEEDE WERELDOORLOG-
WERDEN JOODSE LANDGENOTEN IN WERKKAMPEN
ONDERGEBRACHT OM DWANGARBEID TE VERRICHTEN.
IN DE NACHT VAN 2 OP 3 OKTOBER 1942 WERDEN ZIJ
ALLEN NAAR KAMP WESTERBORK EN VAN DAAR NAAR
DE VERNIETIGINGSKAMPEN GEDEPORTEERD.
SLECHTS WEINIGEN KEERDEN TERUG.'

Het monument bevindt zich in het bos aan de Gijsselterweg in buurtschap Gijsselte .
De oprichting van het monument was een initiatief van een werkgroep, bestaande uit Roelof Wever, Piet Bruins, Ger van der Veen, Jan Mansier en Roely Hofman-Tiemens.

Date of Dedication: 04/10/2008

Property Permission: Public