Scheldemolen- Doel
Corn mill Scheldemolen - Doel ( Beveren) - Belgium

Owner: Gemeente Beveren
Restored outside
Purpose: Restaurant
Protected as Monument: 5 november 1946.
[NL] Opmerkelijk is dat de molen niet op de dijk werd gebouwd maar in de dijk geprangd zit. Zijn grondvesten gaan derhalve buitengewoon diep. De dijk werd rond de molen gelegd. Hieruit kan men besluiten dat de molen er stond vóór de indijking van 1614.Vermoedelijk stond hier al een eerste houten molen, tussen 1567 en de zogenaamde Farneseoverstroming bij het beleg van Antwerpen dat leidde tot de Val van die stad (1585). In 1614 vinden we de molen vermeld als de "korenwindmolen van het Kerkengat", op de plaats van het fort "Kerckengat". Dit fort, met Hollands garnizoen, heeft bestaan van 1585 tot 1609.Volgens sommige bronnen stond daar in 1610 een watermolen. Een tweede molenconstructie, de huidige toestand, zou ontstaan zijn in 1615.In 1614 verleende de heer van Beveren de toestemming tot de bouw van een korenwindmolen op "Den Doelen" aan de Schelde. Dit was kort na de herbedijking van de in 1567 opgeworpen dijken. We zien de molen echter niet afgebeeld op een kaart van 1629, maar wel op die van 1656. In 1834 werd deze erg beschadigd door een storm. Zijn activiteiten als korenwindmolen werden stopgezet in 1927. Daarna veranderde de molen nogal vaak van bestemming: respectivelijk lustoord, molenmuseum, militaire waarnemingspost, café. De molen werd op 5 november 1946 beschermd als monument. In 1958 werd een uitwendige restauratie uitgevoerd, met o.m. een nieuw geklinknageld gevlucht. Alsdan werd in de molen een taverne gevestigd. Op 16 mei 1959 werd hij aangekocht van de familie Herman door de Kon. Touring Club van België. De gemeente Beveren kocht de molen in 1978 aan en liet andermaal een uitwendige restauratie uitvoeren. De molen is nu in gebruik als restaurant. Door een aanbouw kan de molen, een kettingkruier, niet meer draaien. Er is geen binnenwerk meer aanwezig. De molen wordt vaak samen met de wat verderop gelegen kerncentrale gefotografeerd, als een contrast tussen oude en nieuwe technologie. Niettegenstaande de wettelijke bescherming als monument, is de toekomst toch onzeker. Door de voorziene uitbreiding van de Antwerpse haven dreigt immers het gehele dorp Doel van de kaart te worden geveegd. Sinds 31 augustus 2009 is het woonrecht in Doel opgeheven. Mogelijk krijgt het overgebleven deel (tijdelijk) een status als kunstenaarsdorp. De molen wordt genoemd als één van de drie gebouwen die behouden zouden blijven.

[EN] Remarkably. The mill is not on top of the dyke but wedged in the dyke. Its foundation are therefore extremely deep. The dike was placed around the mill. It can be concluded that the mill was there before the diking of 1614. Presumably there was first a timber mill, between 1567 and the so-called Farnese Flooding in the siege of Anwerp, wich led to the fall of that city (1585). In 1614 we find the mill referred to as the “wheat windmill from Kerkengat “, on the site of the fort “Kerckengat”. This fort, with Dutch garrison, existed from 1585 to 1609. According some sources there was a watermill in 1610. A second mill construction, the current state, would have occurred in 1615. In 1614 the lord of Beveren granted permission to build a corn windmill at "Den Doelen" on the Scheldt. This was shortly after the raised dikes in 1567. We see the mill is not depicted on a map of 1629, but on the map of 1656. In 1834 it was severely damaged by a storm. His activities as grain windmill was put on hold in 1927. Then the mill changed quite often of destination respectively resort, windmill museum, military observatory, pub.
The mill was protected as a monument on November 5, 1946. In 1958 an external restoration performed e.g. with a new riveted fled.

The municipality of Beveren bought the mill in 1978 and showed again an external restoration. The mill is now used as a restaurant.
Date of Manufacture: 01/01/1614

Purpose: Other