Hanavsky pavilon / Hanavsky Pavilion, Praha, CZ
33U E 457986 N 5549208
Hanavsky pavilon - vyrazna dominantni budova vystavena v novobaroknim slohu. / Hanavsky Pavilion - marked building in neobaroque style.
Location: Hlavní město Praha, Czechia

Jedná se o litinovou stavbu, jež byla puvodne vytvorena jakožto reprezentacní pavilon Komárovských železáren pro pražskou Jubilejní zemskou výstavu v roce 1891. Tehdejším majitelem železáren byl kníže Vilém Hanavský - odtud pak jeho název. Jedná se o velmi zajímavou krásne umelecky zdobenou technickou památku, mimo jiné se také jedná o historicky první pražskou stavbu postavenou z litého železa, betonu i skla. Po skoncení výstavy byl pavilon rozebrán a knížetem Hanavským darován mestu Praze, poté byl prevezen na své dnešní místo a znovu postaven. V letech 1967 a 1987 pavilon prodelal dve velmi nárocné rekonstrukce spojené s restaurováním jednotlivých cástí stavby vcetne kompletní výmeny nejpoškozenejších cástí a nového osazení jednotlivých litinových prvku její konstrukce.

Stavba tvorí výraznou optickou dominantu zejména pri pohledu zespoda od reky Vltavy což zároven znamená, že se i od ní naskýtají velmi zajímavé výhledy na Prahu. V soucasné dobe slouží jakožto vyhlídkové restauracní zarízení.

Pavilón byl navržen architekty Ottou Haiserem a J. Hercikem, coby umelecký poradce také spolupracoval výtvarník Zdenek Emanuel Fiala.
(wikipedia)
It was built as represention pavilion of Komarov Ironworks Company on the occasion of the Jubilee Exhibition in 1891. Owner of the Ironworks company was Duke Hanavsky - from there is the name of building. After the exhibition duke donated pavilion to the City of Prague. The pavilion was removed from exhibition area in Royal Park and placed at the edge of Letna plateau with beautiful view over the city. Today is pavilion used as restaurant.

How it was moved: Disassembled

Type of move: Inside City