Solnice / Saltern, Ceske Budejovice, CZ
33U E 461342 N 5424927
Solnice - jedna z nejstarsich budov v Budejovicich / Salt-house - one of the oldest building in Ceske Budejovice-
Location: Jihočeský kraj, Czechia

Solnice je název pro pozdne gotickou budovu na Piaristickém námestí v Ceských Budejovicích. Postavena v roce 1531 jako skladište obilí, pozdeji využívána jako mestská zbrojnice a ješte pozdeji jako úložište soli. Od svého posledního využití má i své jméno. Jedná se o podlouhlou jednolodní budovu s prístavkem a peti patry. Z jedné strany na brehu slepého ramene reky priléhá k puvodním mestským hradbám, z druhé strany se otvírá na Piaristické námestí. Fasáda je bílá, zakoncená stupni s klícovými strílnami. Zajímavostí fasády jsou tri ruzne velké ružové usmívající se obliceje vytesané z kamene. V soucasné dobe objekt chátrá (díry ve streše apod.). Sídlí zde Jihoceské motocyklové muzeum.
Saltern or Salt-house is a name for late gothic building in Ceske Budejovice. it was built in 1531 as a grainery, later it was also used as armory and as a salt storage. On white facade are interesting 3 smiling stone faces.
Date Built: 1541