Frieze Art - Hotel U zlate studny / At the Golden Well, Praha, CZ
Bohate zdobena fasada Hotelu U zalte studny / Richly decorated facade of Hotel At the Golden Well.
Location: Hlavní město Praha, Czechia

Dum U Zlaté studne, nekdy zvaný U Cervené sesle, je dum cp. 175 na Starém Meste v Praze na nároží Seminárské (c. 2) a Karlovy (c. 3) ulice, v blízkosti Klementina.

Na míste dnešního pozdne barokního domu s klasicistními prvky stával románský objekt, jehož zbytky se dochovaly ve sklepe pri Seminárské ulici. První zmínka o domu je ale až z roku 1364. Dum byl goticky upravován, na pocátku 17. století byl pravdepodobne postaven nove v pozdne renesancním duchu (což dokládá málo zachovalých gotických prvku). V 18. století byl dum spojen (dodnes rozpoznatelne) se sousedním malým domem gotického puvodu (v prubehu 17. století barokne prestaveným) v Seminárské ulici a po roce 1769 bylo pristaveno 3. patro. V 80. letech 20. století byl dum výrazne upravován, z puvodní stavby zbyla jen cást obvodového zdiva a interiéry do úrovne prvního patra. Ve sklepních prostorách, v prízemí a v prvním patre jsou valené klenby.

Fasáda je zdobena reliéfy, uprostred, pod sdruženým oknem v druhém patre, je medailon Madony s Ježíšem na osmicípé hvezde podložené kruhem. Nad hvezdou dvojice andelu nese korunu, pod hvezdou je po stranách dvojice lvu. Vlevo stojí svatý Václav, vpravo svatý Jan Nepomucký. Podobné dvojice svetcu jsou kolem oken v prvním patre (vlevo sv. Šebestián, vpravo sv. Roch) a ve tretím patre (vlevo asi sv. Ignác a vpravo sv. František Xaverský nebo Karel Boromejský). Nad oknem ve tretím patre je reliéf ležící sv. Rozálie.

Dnes je v dome Hotel U Zlaté studny.
(wikipedia)
House At the Golden Well is very old house from 14th century - through the centuries it had been rebuilt after each architectural style, that was "going by" - gothic, baroque, classicism ...
Karlova ul. Praha 1 110 00