TB 1419-25 Kaple Krížovníku, CZ
33U E 463211 N 5555249
Trigonometrický bod na vežicce kaple Nejsvetejší Trojice v Dáblicích postavene a stale vlastnene rádem krížovníku s cervenou hvezdou.
Location: Hlavní město Praha, Czechia

Trigonometrický bod je reprezentován stredem makovice kaple Nejsvetejší Trojice v Dáblicích, která je soucástí zámku v Dáblicích. Nadmorská výška trigonometrického bodu je 281.10 m n.m.
Puvodne se obec jmenovala Dawlice, pravdepodobne po prvém slovanském usedlíkovi, který se jmenoval Davel. To, že se jedná o velmi prastarou obec, dokazují ruzné nálezy. Své jméno si obec udržovala až do tricetileté války.První zmínka o Dáblicích je v listinách rádu krížovníku s cervenou hvezdou z let 1233 a 1235, v nichž se jednalo o koupi nekolika vsí, mezi nimiž byly i Dáblice. Puvodne je Constancie chtela darovat ženskému klášteru na Porící u sv. Petra. Když však k jeho zrízení nedošlo, venovala je Betlehemistum (križovníkum s cervenou hvezdou).
Na pokyn velmistra rádu križovníku s cervenou hvezdou pana Juliuse Františka Wahy se v roce 1754 zacala stavet kaple, která byla dokoncena v roce 1755. Na stavbu dozíral knez rádukrižovníku , tehdejší správce hospodárského statku v Dáblicích Jan Nepomucký Strecha a pouze jeho zásluhou byla kaple v tak krátkém case postavena.
Její náklady hradili z valné cásti križovníci. Velkou mecenáškou jim pritom byla paní Judita Strechová, obcanka Starého Mesta pražského a matka již zminovaného správce, která na stavbu prispela 2000 zlatých a radou dalších veci na vnitrní výzdobu. Kaple Nejsvetejší Trojice byla vysvecena v roce 1755 Antonínem Jakubem Suchánkem, generálem a velmistrem rádukrižovníku s cervenou hvezdou..
Umístena je ve stredu prucelního krídla zámku. Nad prucelním štítem ( z venkovní strany) stojí socha sv. Václava a po stranách sochy dvou andelu. Na mansardové streše je cibulovitá vížka. Na trech klenbách vnitrní prostory jsou tyto malby: Hospodin prichází se dvema andely k Abrahamovi, Abraham hostí Hospodina a sv. Václava vyucuje pohanská dítka a dává je krtít. Nad hlavním barokním oltárem je obraz nepochybne od Ignáce Raaba, znázornující Nejsvetejší Trojici a pred ní klecícího sv. Václava. Po stranách oltáre, nad brankami stojí sochy sv. Heleny a sv. Augustina. Na bocním oltári v lodi, naproti vchodu, je obraz Povýšení sv. Kríže. Pravdepodobne opet od Ignáce Raaba. Dole, nad oltární mensou, je obrázek Panny Marie Pomocné a na poprsní zdi kruchty jsou rozestaveny sošky ctyr evangelistu.
Od 18. Století bydleli v zámku kneží rádu križovníku, kterí byli správci statku a zároven zde vykonávali i správu duchovní.
V roce 1908, za velmistra rytíre rádu križovníku s cervenou hvezdou P. Františka Marata, byla zdejší zámecká kaple o tretinu rozšírena. Na náklady križovníku byly nástenné malby opraveny. V té dobe k výzdobe kaple prispeli i zámožní obyvatelé Dáblice. Jejich prispením byly zakoupeny zlaté lampy, svícny a koberce.
V den sv. Václava, 28. zárí 1908, byla kaple znovu vysvecena.
Type: TB - trigonometricky bod polohoveho pole