Letohradek Hvezda / Star Summer Palace, Praha, CZ
33U E 451793 N 5548108
Renesancní letohrádek, stojící ve stejnojmenné obore v Praze-Liboci. / Renaissance villa situated in a game reserve of the same name (Obora Hvezda) in Liboc, Prague 6.
Location: Hlavní město Praha, Czechia

Podle plánu králova mladšího syna rakouského arcivévody Ferdinanda Tyrolského, dlouholetého místodržícího v Cechách byl v letech 1555 až 1558 postaven letohrádek Hvezda. Ferdinand Tyrolský sám položil základní kámen k letohrádku 27. cervna 1555. Stavbu provádeli nejprve Juan Maria Avostalis del Pambio a Giovanni Lucchese, po nich Hans Tirol a Bonifác Wohlmut. Dvoupatrový letohrádek na unikátním pudorysu šesticípé hvezdy (díky kterému získal své jméno) patrí do skupiny tzv. filosofických staveb a uvnitr vyniká bohatou štukovou výzdobou.
The foundations were laid on June 27, 1555 by the Archduke alone, and construction of the villa was completed three years later. The villa is in the shape of a six-pointed star, from where it and the game reserve gained their shared name.