De Hoop - Elen, Belgium
Een korenmolen aan de Zandstraat 76 te Elen.
Location: Limburg, Belgium

De Hoop werd gebouwd in 1870, zoals aangegeven op de steen boven de molenpoort. Van 1870 tot 1963 voorzag deze molen het dorp van bloem om brood te bakken en van meel om de dieren te voederen. In die dagen was een molen één van de belangrijkste gebouwen van het dorp, samen met de kerk, het gemeentehuis en het schooltje. Door de komst van grote maalderijen met elektrische molens verloren de windmolens hun nut. In 1963 kwamen de wieken dan ook definitief stil te liggen.

De Hoop is een beschermd monument en heeft een unieke bouwstijl. Het is een "stellingmolen met gemetselde gaanderij". Dit type molen komt maar heel zelden voor in België en Nederland. Sinds 2001 is de molen in beheer van vzw Windmolen "De Hoop". Deze vereniging tracht de molen te restaureren en te onderhouden als een maalvaardige molen. In 2009 is de molen maalvaardig gerestaureerd.

visit link of visit link

Date of Manufacture: 01/01/1870