De Grauwe Beer - Beesel, Netherlands
Een korenmolen aan Ouddorp 14 te Beesel.
Location: Limburg, Netherlands

Deze in Zaandam anno 1604 gebouwde molen was van oorsprong een houtzaagmolen. In 1891 werd De Grauwe Beer in Zaandam afgebroken en naar Beesel verscheept. Daar werd de molen herbouwd en ingericht als korenmolen. Tot in de jaren '50 is de molen in bedrijf gebleven totdat de maalderij niet meer winstgevend bleek. Een tiental jaren bleef de molen werkloos, totdat hij in 1982-1983 gerestaureerd en verplaatst werd naar de huidige locatie. Hier staat de molen weer in de wind, wat belangrijk is om een molen optimaal te laten functioneren. Sindsdien is de molen op vrijwillige basis in gebruik.

De Grauwe Beer is een beltmolen. Dit wil zeggen dat het achtkant, "het molenlijf" op een kunstmatig aangelegde berg of belt staat. In de romp bevinden zich twee zolders; de steenzolder en de maalzolder. Op de steenzolder liggen de molenstenen en op de maalzolder doet de molenaar zijn werk. Hij vangt het meel op in zakken en bedient het luiwerk, waarmee de zakken graan naar boven worden gehesen en de zakken meel weer worden afgeschoten. Vanuit de maalzolder kan de molenaar het weer goed in de gaten houden.

De meeste graansoorten kunnen door de molen worden gemalen. Voorbeelden hiervan zijn mais, rogge, gerst, tarwe, spelt, haver en boekweit. Het eindproduct wordt veelal gebruikt al veevoer. De molen maalt geregeld voor enkele veehouders in de buurt en een mengvoerbedrijf in Swalmen. Soms wordt ook voor menselijke consumptie gemalen. Zo maakt de molen ook volkoren tarwemeel voor thuisbakkers.

visit link
Date of Manufacture: 01/01/1604