Stavovske divadlo / Estates theatre, Prague, Czech republic
33U E 458772 N 5548351
Stavovské divadlo (puvodní název Hrabecí Nosticovo divadlo, za socialismu Tylovo divadlo) je divadlo v Praze na Starém Meste. / The Estates Theatre or Stavovské divadlo is a historic theatre in Prague.
Location: Hlavní město Praha, Czechia

Budovu dal postavit jako scénu pro verejnost osvícený vlastenec hrabe František Antonín Nostic-Rieneck. Plány divadla nakreslil hrabe Künigel a stavbu provedl dvorní stavitel Antonín Haffenecker. Stavba trvala dva roky, klasicistní budovu otevrela 21. dubna roku 1783 Lessingova tragédie Emilia Galotti. Divadlo tehdy pojalo jeden tisíc návštevníku. Casem byla kapacita pro vetší pohodlí diváku snížena na dnešních 659 míst.

divadle po svém príjezdu do Prahy v roce 1787 vystoupil sám Mozart a na koncerte 20. ledna osobne dirigoval svoji Figarovu svatbu, která ve Vídni propadla. Nadšení Pražanu bylo veliké. Mistr dojat srdecným prijetím, se rozhodl složit pro Prahu operu Don Giovanni, jejíž premiéru 29. ríjna 1787 opet sám dirigoval. Zejména tato opera divadlo proslavila a Mozartovými operami se stalo Stavovské divadlo známým po celém kulturním svete; v soucasné dobe je jediným dosud existujícím divadlem, kde W. A. Mozart pusobil. Další premiéra Mozartovy opery La clemenza di Tito se odehrála roku 1791 na pocest korunovace císare Leopolda II. ceským králem, úspechu predchozích oper však již nedosáhla.

Režisér Miloš Forman v tomto divadle natácel divadelní scény svého oscarového filmu Amadeus.

The Estates Theatre was built during the late 18th century in response to Enlightenment thought regarding general access to the theatre, and theatres themselves demonstrating the cultural standards of a nation. The Estates Theatre was built in a little less than two years by the aristocrat František Antonín Count Nostitz Rieneck.

One of the Estates Theatre’s many claims to glory is its strong link with Wolfgang Amadeus Mozart, who directed the world premiere of his opera Don Giovanni here in October 1787. Also, in 1791, Mozart’s La Clemenza di Tito was staged in public here for the first time in celebration of the coronation of Emperor Leopold II. It is the only theatre left standing where Mozart performed.

The Estates Theatre currently offers performances of dramas, ballets and operas with the focus of the opera company on the work of Wolfgang Amadeus Mozart. A more contemporary claim to fame originates from the Oscar-winning film Amadeus, directed by Czech director Milos Forman. The scenes of Mozart in Prague were shot at the Estates Theatre for authenticity.
Theater Name: Stavovské divadlo / Estates theatre

Country: Czech republic