TB 2914-11 Nové Mestecko, kostel (Dlouhá Ves, KT)
33U E 391247 N 5447664
TB 2914-11 je stred makovice veže kostela sv. Morice, který stojí na kopci západne od obce Annín a jižne od Nového Mestecka.
Location: Plzeňský kraj, Czechia

Bodem TB 2914-11 je střed makovice věže kostela sv. Mořice v Mouřenci, který stojí na kopci západně od obce Annín a jižně od Nového Městečka.

Body ZB1 a ZB2 tvoří hranol, svorník SV1 je umísten ve zdi kostnice, vně hřbitovní zdi.

Kostel sv. Mořice na Mouřenci

Raně stredověký kostel sv. Mořice na Mouřenci byl založen pravděpodobně v druhé čtvrtině 13.století na místě opředeném starou pohanskou pověstí.

Nynější kostel je pozdně románský, jednolodní s dvoupatrovou věží. V gotice byl zřejmě kostel zvýšen a prodloužen, zvýšena byla i věž (současná délka kostela i výška jeho věže jsou shodně zhruba 24 metrů).

Další úpravy proběhly v baroku, v druhé čtvrtině 18.století (přístavba schodiště, barokní oltáře, ...).
Z této doby pochází pravděpodobně i kostnice.

Kostel sloužil jako farní pro osady v okolí.

V letech 1991 - 1993 proběhla celková rekonstrukce.

Já sám si pamatuju kostel sv. Mouřence jako velmi poškozený se zničeným interiérem. Ve "volně" přístupné věži byl zvon.
Dříve byla dokonce otevřena i kostnice, kde byly umísteny lidské kosti a lebky.
Celkově působilo tohle místo dost strašidelně, zejména při nočních návštěvách.