De Hapertse Molen - Hapert
A "stenen grondzeiler" From 1896.
Location: Noord-Brabant, Netherlands

De Hapertse Molen

Voor de bouw van deze molen in 1896 waren de inwoners van Hapert voor het malen van graan aangewezen op molens in de omgeving.

In 1896 kocht Francis Sanders, molenaar in Zuid Limburg, een terrein aan de zuidwest kant van Hapert. De molen werd gebouwd met onderdelen van elders afgebroken molens.

In 1902 werd de molen verkocht aan J.A.F. Willems, een molenaarszoon uit Diessen. Zijn dochter huwde later met W.A. Verhees uit Netersel, die het gebruik van de molen overnam en tussen 1940 en 1945 eigenaar werd.

In 1970 werd de molen aangekocht door de toenmalige gemeente Hoogeloon, die de molen in 1972 en 1974 liet restaureren.

Oorspronkelijk had de molen twee koppels maalstenen. Door lekkage van de kap is één koppel stuk gevroren en later verwijderd.

Na de restauratie van 1974 heeft vrijwillig molenaar Lieuwe Tilma 32 jaar lang trouw tot 2004 de molen draaiende gehouden.

Molenaar Jos Jansen uit Dommelen werd op 1 januari 2004 benoemd tot molenaar in Hapert. Momenteel wordt met de molen nog steeds op vrijwillige basis regelmatig graan gemalen.

Openingstijden

De molen is ook te bezichtigen op de eerste en op de derde zaterdag van de maand tussen 10.00 en 16.00 uur, en verder als de deur openstaat en de vlag buiten hangt.

Voor afspraken buiten openingsuren, bijvoorbeeld voor een rondleiding, kunt u rechtstreeks contact opnemen met de molenaar Jos Jansen: 06-22999451 e-mail: josjansen@onsmail.nl

Adres: Molenstraat 34
Plaats: 5527 GB Hapert