Staring groeve - Losser, NL
32U E 363982 N 5791392
De Staringgroeve is een geologisch monument. Bij een bezoek aan de groeve, onder begeleiding van een gids, is het mogelijk om zelf te zoeken naar fossielen. Dit echter alleen op kleine schaal en met bescheiden gereedschap.
Location: Overijssel, Netherlands

"Bezoek de Staringgroeve
Voor geïnteresseerden is het mogelijk om de Staringgroeve op afspraak te bezoeken. Neemt u daarvoor contact op met ons middels het contactformulier. Om de bezoeken zo goed mogelijk te laten verlopen hebben we een gedragscode opgesteld. Bij aanvraag van een bezoek gaan wij er van uit dat u kennis heeft genomen van en akkoord bent met deze gedragscode.

De Staringgroeve is een geologisch monument. Bij een bezoek aan de groeve is het mogelijk om zelf te zoeken naar fossielen. Dit echter alleen op kleine schaal en met bescheiden gereedschap. Daaronder verstaan we een hamer en een beitel of een kleine geologenhamer, groter gereedschap is niet toegestaan. Als u niet over gereedschap beschikt is dat te leen bij onze gids. Geeft u aub voor uw bezoek aan of u hier gebruik van wenst te maken.
Een bezoek aan de groeve en zoeken in de groeve geschiedt geheel op eigen risico. Stichting Staringmonument is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor schade en of letsel.
U volgt de veiligheidsinstructies van de aanwezige gids op. Niet opvolgen van deze instructies betekent verwijdering uit de groeve. Ook verwachten wij dat u zelf uw veiligheid en die van andere bezoekers in het oog houdt. Denk daarbij ook aan deugdelijk schoeisel en het dragen van een veiligheidsbril, deze laatste zijn bij ons te leen.
Er mag niet gezocht of gehakt worden in de wanden. Ook kan het zijn dat een stuk van de groeve is afgezet i.v.m. veiligheid of onderzoek. Dit is te zien aan een rood-wit lint. Hier mag ook niet achter gezocht worden.
Kinderen zijn toegestaan in de groeve, mits onder begeleiding van een volwassene. Onze ervaring leert dat per 5 kinderen een volwassene een minimale bezetting is. Schoolklassen onder begeleiding van een docent mogen hierop een uitzondering vormen.
Wilt u de groeve bezoeken met een grotere groep mensen, houdt er dan rekening mee dat de groeve niet heel groot is. De maximale grootte van groepen is 20 personen. Schoolklassen kunnen hierop een uitzondering aanvragen.
Mocht u tijdens uw bezoek een mooi fossiel vinden mag u dit bijna altijd zelf mee naar huis nemen. Mocht het echter zo zijn dat het hier een vondst betreft met meer dan gemiddelde wetenschappelijke waarde dan stellen wij dit fossiel veilig voor de collectie van Stichting Staringmonument en verder wetenschappelijk onderzoek. Hierover kan geen discussie of correspondentie plaats vinden en het besluit hierover wordt genomen door de aanwezige gids.
Bezoek aan de groeve is gratis voor non-profit organisaties. Voor commerciële excursies, bedrijfsuitjes, etc. rekenen wij een vast tarief van 70 euro per groep, contant en gepast te voldoen bij de aanwezige gids.
Mocht u verder vragen hebben over een bezoek aan de groeve neem dan even contact met ons op middels het contactformulier."
(visit link)

"Losser is een van de weinige plekken in Nederland waar vast gesteente relatief dicht aan de oppervlakte komt en ook ontsloten is. Dit gesteente, de Losserse zandsteen, is gevormd in een geologische periode die we het Krijt noemen. Dit is ongeveer 130 miljoen jaar geleden.

Even over de Duitse grens rijzen zandstenen heuvels uit het landschap omhoog. Dit zijn de heuvels waarop Gildehaus en Bad Bentheim zijn gebouwd. Deze zandsteen is de Gildehauser en Bentheimer zandsteen.

De ontsluiting van de Losserse zandsteen stamt uit de 19e eeuw. Op de Losserse es lagen brokken gele zandsteen. Bepaalde vormen van zandsteen kunnen dienen als kalkrijke bemesting voor de landbouwgronden. Om na te gaan of dit in Losser ook het geval was, heeft de toenmalige burgemeester Eekhout opdracht gegeven om proefboringen uit te voeren naar deze zandsteen. In dezelfde periode deed de bekende Nederlandse geoloog W.C.H Staring onderzoek naar de geologie van Twente, en dus ook Losser. Hij had al snel door dat de Losserse es hoorde bij de andere twee zandsteen heuvels in het omringende landschap.

“Op den Losserschen esch staande en, over de voormalige veen henen, op Gildehaus ziende, voelt men zich gedrongen om beide deze hoogten te vergelijken met twee in zee vooruitstekende kapen.” (Citaat Staring)

De eerste proefboring mislukte, omdat de put telkens volliep met water. De tweede boring had meer succes en op 10 meter diepte werd zandsteen aangetroffen. De exploitatie hiervan bleek echter niet rendabel en de boorput werd weer dichtgegooid.

In 1965 wilde de gemeente Losser op de Losserse es een woonwijk bouwen. Dit bracht de Losserse amateur-geoloog W.F. Anderson op het idee om de zandsteen op de es opnieuw te ontsluiten. Samen met een groep amateur-geologen werd gegraven naar de zandsteen. Dit keer werd al op 4 meter diepte de zandsteen aangetroffen. De gemeente legde om de groeve, die werd genoemd naar de geoloog Staring, een plantsoen aan en plaatste bij de ingang een borstbeeld van Staring.

De zandsteen bleek erg rijk aan fossielen. Er zijn resten gevonden van diverse soorten tweekleppigen, zee-egels, haaien, zeelelies, kreeften en ammonieten. Ook is er fossiel coniferenhout gevonden met daarop boormosselen. Dit geeft aan dat de kust in deze tijd niet ver weg was.
Een groot deel van deze fossielen is bij elkaar gebracht door de heer Anderson. Deze collectie wordt nu beheerd door de door hem daarvoor opgerichte stichting Staringmonument. De fossielen zijn te bezichtigen in Geologie Museum Losser gevestigd in 't Hengelhoes aan de Roberinkstraat 3 te Losser."

Eng
"Visit the Staring Quarry
It is possible for those interested to visit the Staring Quarry by appointment. Please contact us using the contact form. To ensure that the visits run as smoothly as possible, we have drawn up a code of conduct. When requesting a visit, we assume that you have taken note of and agreed to this code of conduct.

The Staring Quarry is a geological monument. When visiting the quarry it is possible to search for fossils yourself. However, this is only possible on a small scale and with modest tools. This includes a hammer and a chisel or a small geological hammer, larger tools are not permitted. If you do not have tools, you can borrow them from our guide. Please indicate before your visit whether you wish to make use of this.
A visit to the quarry and searching in the quarry is entirely at your own risk. The Staringmonument Foundation is not responsible or liable for damage and/or injury.
You follow the safety instructions of the guide present. Failure to follow these instructions will result in removal from the quarry. We also expect that you keep an eye on your safety and that of other visitors. Also remember to wear proper footwear and safety glasses, the latter of which can be borrowed from us.
No digging or hacking is allowed in the walls. It is also possible that part of the quarry has been cordoned off due to safety or research. This can be seen by a red-white ribbon. This should not be looked for either.
Children are allowed in the quarry, provided they are accompanied by an adult. Our experience shows that one adult per 5 children is a minimum occupancy. School classes under the supervision of a teacher may be an exception to this.
If you want to visit the quarry with a larger group of people, keep in mind that the quarry is not very large. The maximum size of groups is 20 people. School classes can request an exception to this.
If you find a beautiful fossil during your visit, you can almost always take it home with you. However, if this is a find with more than average scientific value, we will safeguard this fossil for the collection of the Staringmonument Foundation and further scientific research. There can be no discussion or correspondence about this and the decision will be made by the guide present.
Visits to the quarry are free for non-profit organizations. For commercial excursions, company outings, etc. we charge a fixed rate of 70 euros per group, payable in cash and in the exact amount to the guide present.
If you have any further questions about a visit to the quarry, please contact us using the contact form."
(visit link)

"Losser is one of the few places in the Netherlands where solid rock is relatively close to the surface and is also exposed. This rock, the Losser sandstone, was formed in a geological period that we call the Cretaceous. This is about 130 million years ago. .

Just across the German border, sandstone hills rise from the landscape. These are the hills on which Gildehaus and Bad Bentheim were built. This sandstone is the Gildehauser and Bentheimer sandstone.

The outcrop of the Losser sandstone dates from the 19th century. There were chunks of yellow sandstone on the Losserse es. Certain forms of sandstone can serve as calcareous fertilizer for agricultural land. To determine whether this was also the case in Losser, the then mayor Eekhout ordered test drilling to be carried out into this sandstone. In the same period, the famous Dutch geologist W.C.H Staring conducted research into the geology of Twente, and therefore also Losser. He soon realized that the Losserse es belonged to the other two sandstone hills in the surrounding landscape.

“Standing on the Losserschen esch and looking over the former peat at Gildehaus, one feels compelled to compare both these heights with two capes protruding into the sea.” (Quote Staring)

The first test drilling failed because the well kept filling up with water. The second drilling was more successful and sandstone was found at a depth of 10 meters. However, its exploitation proved unprofitable and the well was closed again.

In 1965, the municipality of Losser wanted to build a residential area on the Losserse es. This prompted the Losser amateur geologist W.F. Anderson came up with the idea of re-opening the sandstone on the ash. Together with a group of amateur geologists, the sandstone was dug. This time the sandstone was found at a depth of 4 meters. The municipality built a park around the quarry, which was named after the geologist Staring, and placed a bust of Staring at the entrance.

The sandstone turned out to be very rich in fossils. Remains of various species of bivalves, sea urchins, sharks, sea lilies, lobsters and ammonites have been found. Fossil conifer wood with drilling mussels on it has also been found. This indicates that the coast was not far away at this time.
A large portion of these fossils have been brought together by Mr. Anderson. This collection is now managed by the Staringmonument foundation he founded for this purpose. The fossils can be viewed in Geology Museum Losser located in 't Hengelhoes at Roberinkstraat 3 in Losser."
What kinds of fossils are found here:

Admission Fee: no