Crash Fokker D21 Nummer 229 - Zevenhoven - NL
Plaquette met info over de crash van dit vliegtuig
Location: Zuid-Holland, Netherlands

Op 11 mei 1940 vindt een luchtgevecht plaats boven Nieuwkoops grondgebied. Een Nederlandse Fokker D21 neemt het op tegen drie Messerschmitts. Twee Duitse jagers worden buiten gevecht gesteld, de derde raakt de Fokker D21, die neerstort langs de Nieuwveenseweg. De piloot, sergeant vlieger Koos Roos, weet zich ter nauwernood met zijn parachute te redden en wordt ernstig gewond naar een ziekenhuis vervoerd. Na de oorlog wordt Koos Roos door prins Bernhard gedecoreerd.
De resten van de Fokker D21 met nummer 229 worden pas veel later door de Stichting CRASH opgegraven en permanent tentoongesteld in het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum in Aalsmeerderbrug.

De Hoogeveense Jack van Egmond koesterde de droom om in zijn bedrijf, dat historische vliegtuigen restaureert, een Fokker D21 na te bouwen. Na een jarenlange zoektocht naar originele onderdelen en intensief contact met de Stichting CRASH is het hem eindelijk gelukt aan de hand van de originele blauwdrukken van Fokker om een uniek en luchtwaardig toestel ‘van de grond te krijgen’.
Op 11 mei 2024 komt het vliegtuig, vergezeld van andere historische vliegtuigen, naar Nieuwkoop voor een vlucht over het museumfort in Aalsmeerderbrug, de crashlocatie aan de Nieuwveenseweg en ‘een rondje om de toren’. De juiste tijd zal via de media bekend worden gemaakt. Dit hangt af van het moment van vrijgave van het luchtruim door Schiphol.
Dit alles onder voorbehoud. Slecht weer en/of mankementen aan het toestel kunnen roet in het eten gooien.

Herinneringsmonument
Op 11 mei zal ook een permanent herinneringsbord aan de crash in 1940 worden geplaatst vlak bij de crashlocatie langs de Nieuwveenseweg. Een herinneringsbord zal worden aangebracht aan de brug over de vaart, schuin tegenover Nieuwenhuizen B&B. De officiële onthulling zal plaats vinden in aanwezigheid van enkele genodigden, waaronder familie van piloot Roos, vliegtuigbouwer Van Egmond, de burgemeester en de Commissaris van de Koning.

Tekst en afbeeldingen zijn verzorgd door het HGN, de realisatie en plaatsing komt voor rekening van de Gemeente. Als HGN en Stichting Crash zijn we blij dat de Gemeente dit initiatief zo enthousiast ondersteunt.
bron (visit link)

extra informatie (visit link)

A dogfight takes place over Nieuwkoop territory on 11 May 1940. A Dutch Fokker D21 takes on three Messerschmitts. Two German fighters are put out of action, the third hits the Fokker D21, which crashes along the Nieuwveenseweg. The pilot, sergeant pilot Koos Roos, barely manages to save himself with his parachute and is transported to a hospital seriously injured. After the war, Koos Roos was decorated by Prince Bernhard.
The remains of the Fokker D21 with number 229 were only much later excavated by the CRASH Foundation and permanently exhibited in the Air War and Resistance Museum in Aalsmeerderbrug.

Hoogeveen-based Jack van Egmond cherished the dream of rebuilding a Fokker D21 in his company, which restores historic aircraft. After years of searching for original parts and intensive contact with the CRASH Foundation, he finally succeeded in getting a unique and airworthy aircraft 'off the ground', using original Fokker blueprints.
On 11 May 2024, the plane, accompanied by other historical aircraft, will come to Nieuwkoop for a flight over the museum fort in Aalsmeerderbrug, the crash site on Nieuwveenseweg and 'a lap around the tower'. The exact time will be announced through the media. This depends on the time of airspace release by Schiphol.
All this is subject to change. Bad weather and/or aircraft defects may throw a spanner in the works.

Memorial
A permanent memorial sign to the 1940 crash will also be placed near the crash site along Nieuwveenseweg on 11 May. A memorial sign will be erected at the bridge over the canal, diagonally opposite Nieuwenhuizen B&B. The official unveiling will take place in the presence of several invited guests, including family of pilot Roos, aircraft manufacturer Van Egmond, the mayor and the King's Commissioner.

Text and images have been provided by HGN, realisation and placement will be the responsibility of the Municipality. As HGN and Crash Foundation, we are pleased that the Municipality supports this initiative so enthusiastically.
source (visit link)

additional information (visit link)