Het Duivelshuis - Arnhem, NL
Het Duivelshuis op de Markt in Arnhem
Location: Gelderland, Netherlands

"Arnhem – Duivelshuis
Het Duivelshuis is één van de belangrijkste monumenten van Arnhem. De oorsprong ligt in de 15e eeuw – hertog Karel van Gelre kocht het in 1518. Het staat ook bekend als het huis van Maarten van Rossum, eigenaar in de 16e eeuw. De Arnhemse burgemeesters hebben hier sinds 1830 hun werkkamer in het Duivelshuis.

Maarten van Rossem
Hertog Karel kocht het huis omdat het direct naast de Eusebiuskerk ligt, waaraan toen volop werd gebouwd. Nu de kerk belangrijker werd, groeide ook de status van het huis. En daar had de hertog een fijne neus voor. Nadat hertog Karel in 1538 overleed, nam zijn veldheer Maarten van Rossem het gebouw over. Maarten van Rossem was een uitstekend bevelhebber en strateeg, die veel heeft bijgedragen aan de roem van het hertogdom Gelre. Helaas voor Van Rossem gooide de vijand (Holland) een nieuw wapen in de strijd: de boekdrukkunst. Met pamfletten is Van Rossem afgeschilderd als een meedogenloos monster, en zo ook in de geschiedschrijving terecht gekomen.

Duivelshuis
Maarten van Rossem liet het huis verbouwen met een gevel volgens de nieuwste bouwmode. Deze stijl is veel later ‘Renaissance’ gaan heten. De gevel is een van de vroegste voorbeelden van deze stijl in Nederland. Ook liet Van Rossem het gebouw aankleden met tal van beelden. De saters aan de voorgevel werden door de Arnhemmers al snel aangezien voor duivels. Het is waarschijnlijk dat het huis ook zo aan zijn naam kwam."

Eng
The Duivelshuis is one of the most important monuments in Arnhem. Its origins date back to the 15th century – Duke Karel van Gelre bought it in 1518. It is also known as the house of Maarten van Rossum, owner in the 16th century. The Arnhem mayors have had their office here in the Duivelshuis since 1830.

Maarten van Rossem
Duke Charles bought the house because it is located right next to the Eusebius Church, which was currently under construction. As the church became more important, the status of the house also grew. And the duke had a good nose for that. After Duke Charles died in 1538, his general Maarten van Rossem took over the building. Maarten van Rossem was an excellent commander and strategist, who contributed much to the fame of the Duchy of Gelre. Unfortunately for Van Rossem, the enemy (Holland) brought a new weapon into the fray: printing. Van Rossem was depicted as a ruthless monster in pamphlets, and thus ended up in historiography.

Devil's House
Maarten van Rossem had the house renovated with a facade according to the latest construction fashion. Much later this style was called 'Renaissance'. The facade is one of the earliest examples of this style in the Netherlands. Van Rossem also had the building decorated with numerous images. The satyrs on the facade were quickly mistaken for devils by the people of Arnhem. It is likely that this is how the house got its name."