2 leeuwen op de balustrade - Bolsward, NL
31U E 669064 N 5882135
twee leeuwen met wapenschilden van de stad op de balustrade van het oude 17de eeuwse stadhuis van Bolsward
Location: Friesland, Netherlands

"Het stadhuis van Bolsward is een voormalig gemeentehuis in de Nederlandse stad Bolsward. Gebouwd in de 17e eeuw is in het sinds 2021 in gebruik als gemeenteloket, café en bibliotheek.

Geschiedenis
De ontwerper en bouwmeester is Jacob Gysbert, de vader van de Friese dichter Gysbert Japicx. Het raadhuis werd gebouwd in de jaren 1614 - 1617 in de stijl van het Fries maniërisme. Het verving een gebouw uit 1474. Boven het trapbordes, dat in 1768 werd vernieuwd, bevinden zich boven de hoofdingang drie beelden met gouden voorwerpen: een weegschaal, een anker en een boek. Daarboven bevinden zich nog een beeld en een zonnewijzer. Het gebouw heeft aan de bovenzijde van de voorgevel een fries met rolwerk: een zogenaamde rolwerkgevel.

Het stadhuis heeft een achtkantige toren met een luidklok (1619) van Hans Falck, een klok (1680) van Petrus Overney en een beiaard uit 1955. Op de grote klok van het klokkenspel staat het volgende randschrift: Tel zorgvuldig de uren welke mijn stem verkondigt: een van die vele zal uw laatste zijn.

In het souterrain bevond zich een waag. Het was daarmee een van de Waaggebouwen in Friesland die in een stadhuis was gevestigd. Er hangt nog een grote weegschaal. De gevangenpoort leidde naar de gevangenis boven in het gebouw. Onder de zolder van de toren bevindt zich een Oudheidkamer.

In de periode 1892 tot 1895 werd het stadhuis gerestaureerd naar een plan van de Rotterdamse architect Jan Verheul.

Sinds Bolsward in 2011 is opgegaan in de gemeente Súdwest-Fryslân werd het gebouw nauwelijks meer gebruikt. Het pand kreeg een nieuwe bestemming waarbij eerst een grondige verbouwing plaats had. In 2019 werd de houten opbouw van de toren weggetakeld voor herstel, dit omdat het houtwerk was aangetast door de bonte knaagkever, die zich door de balken van het bovenste deel van de toren heen had gevreten. In juni 2021 werd de toren na herstel weer op zijn plaats gehesen.

Cultureel centrum
Eind 2021 wordt het stadhuis na een verbouwing in gebruik genomen als gemeentekantoor en het cultureel centrum 'De Tiid'. Daarin worden ondergebracht een museum, café, bibliotheek, gemeenteloket, gemeentearchief, de oudheidkamer Bolsward, Gybert Japicxhuis. en sinds 26 juli 2022 het Titus Brandsma Museum."

Eng
"The Bolsward Town Hall is a former town hall in the Dutch city of Bolsward. Built in the 17th century, it has been used as a municipal office, café and library since 2021.

History
The designer and master builder is Jacob Gysbert, the father of the Frisian poet Gysbert Japicx. The town hall was built in the years 1614 - 1617 in the style of Frisian Mannerism. It replaced a building from 1474. Above the stair landing, which was renovated in 1768, there are three statues with gold objects above the main entrance: a scale, an anchor and a book. Above it there is another statue and a sundial. The building has a frieze with scroll work at the top of the facade: a so-called scroll facade.

The town hall has an octagonal tower with a bell (1619) by Hans Falck, a bell (1680) by Petrus Overney and a carillon from 1955. The large bell of the glockenspiel contains the following edge inscription: Carefully count the hours that my voice proclaims : one of those many will be your last.

There was a weighing house in the basement. It was therefore one of the Waag buildings in Friesland that was located in a town hall. There is still a large scale. The prison gate led to the prison at the top of the building. Under the attic of the tower there is an antiquities room.

In the period 1892 to 1895, the town hall was restored according to a plan by the Rotterdam architect Jan Verheul.

Since Bolsward was merged into the municipality of Súdwest-Fryslân in 2011, the building has hardly been used. The building was given a new purpose, which first required a thorough renovation. In 2019, the wooden structure of the tower was removed for repairs, because the woodwork had been damaged by the colorful rodent beetle, which had eaten through the beams of the upper part of the tower. In June 2021, the tower was lifted back into place after repairs.

Cultural Center
At the end of 2021, the town hall will be put into use as a municipal office and the cultural center 'De Tiid' after a renovation. It houses a museum, café, library, municipal counter, municipal archives, the Bolsward antiquities room, Gybert Japicxhuis. and since July 26, 2022, the Titus Brandsma Museum."
Physical Address:
Jongemastraat 2, 8701 JD te Bolsward